Share
Penzionerima sutra leže 100 evra, za ostale isplata na svakih pet dana

Penzionerima sutra leže 100 evra, za ostale isplata na svakih pet dana

Za pomoć države od 100 evra se jutros do sedam sati prijavilo 2.352.000 građana, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Prve uplate kreću već sutra, a novac će dobiti penzioneri i korisnici socijalne pomoći.

Foto: Profimedia

Svi punoletni građani Srbije od juče mogu da se prijave za 100 evra pomoći preko sajta Uprave za trezor, dok će sutra, 15. maja, po automatizmu početi isplata 100 evra penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, prenele su Novosti.

Penzioneri sutra dobijaju novac

Penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć ne treba da se prijavljuju za taj novac. Oni će novac moći da podignu u subotu.

Kako je jutros najavio ministar finansija Siniša Mali, isplata će se zatim vršiti sukcesivno na svakih pet dana.

Na svakih pet dana ćemo isplaćivati one koji su se prijavili – rekao je Siniša Mali i napomenuo da nema potrebe da se svi prijavljuju odjednom, jer za sve ima dovoljno vremena.

Prijave za novčanu pomoć od 100 evra trajaće do 5. juna, a ministar je ranije najavio da bi isplata trebalo da počne 1. juna i da će država do 15. ili 20. juna potpuno završiti isplatu svima koji su izrazili želju da dobiju tih 100 evra.

Ministar finansija najavio je da će u kol-centru, koji počinje da radi od petka i čiji će broj telefona u petak biti objavljen, postojati podrška ljudi, ali da se oni neće javljati na telefon, već će građani prilikom prijave izdiktirati svoje ime i podatke i ta poruka će biti snimljena. Opcija 2 će biti za razgovor sa operaterom, ako želite da vam potvrdi da li ste evidentirani, i opcija 3 ako imate reklamaciju.

Ko sve ima pravo na 100 evra

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra.

 

Izvor: Krstarica.com