Share
Krizni štab predložio ukidanje testiranja i samoizolacije pri ulasku u Srbiju

Krizni štab predložio ukidanje testiranja i samoizolacije pri ulasku u Srbiju

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 uputio je preporuku Vladi Srbije po kojoj od petka, 22. maja, domaćim i stranim državljanima više neće biti potreban negativan test za ulaz u Srbiju niti posebna dozvola za kretanje.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Krizni štab je posle analize trenutne epidemiološke situacije u zemlji preporučio da svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije budu uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Srbije.

Krizni štab doneo je i preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije dok će studente i maloletna lica testiranje i dalje biti besplatno.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, Krizni štab je odlučio je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada.

“U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade”, stoji u saopštenju posle sednice Kriznog štaba.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, 22. maja, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

Navodi se i da Krizni štab “nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru” i da uvođenje takvih mera “svakako nije u planu”.

“Svi članovi Kriznog štaba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena. Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili”, stoji u saopštenju.

 

Izvor: Beta.rs