Share
Obratite pažnju: Šta vam pas poručuje šapom?

Obratite pažnju: Šta vam pas poručuje šapom?

Obratite pažnju na govor tela vaših pasa: način na koji vam prilaze i spuštaju šapu na vas nosi niz različitih poruka na koje treba da obratite pažnju. i Oni su sposobni da „čitaju“ vaše emocije

Vlasnici pasa više vole svoje ljubimce nego ljude, sudeći prema nedavno sprovedenom istraživanju. Staraju se o svojim četvoronožnim prijateljima kao da su im deca, obasipajući ih ljubavlju. Isto je i sa „pseće strane“ – oni štite svoje vlasnike od svega lošeg, govoreći im, na poseban način, da ih vole. Oduvek ste želeli da razumete šta vam vaš krznaš poručuje? Stručnjaci su rešili da „prevedu“ neverbalni jezik pasa. Osnovno polazište je da ljubimac šapama štošta poručuje, a sasvim nedvosmisleno da vas voli.

Kada vam priđe i spusti šapu na vas, stavlja do znanja da vas voli i da ceni sve što činite za njega. Prema istraživanjima stručnjaka za pse, psić vam isto poručuje i dok, prilikom maženja, samo pokušava da vas dodirne šapom. Međutim, ponekad šapicama pokušava da ukaže i na nešto drugo.

Psi su sposobni da „čitaju“ i razumeju emocije ljudi, pa ako vam, kada ste tužni, ljubimac priđe, pružajući vam šapu, on na taj način želi da vas uveri da će sve biti u redu. Ukoliko vas, pak, preterano začikava šapicama, to znači da mu je potrebna vaša pažnja i, naravno, igranje. Ovi plemeniti četvoronošci imaju potrebe kao deca, čak i više od njih. Slede ponašanje stečeno u leglu, po rođenju, kada su morali da budu čvrsto povezani sa porodicom i bliski sa onima koje vole.

Zato će ponekad, umesto da podignu šapu, pokušati da sednu tik do vas, oslanjajući se celim, ili delom tela, na vaše. Na taj način oni i bukvalno pokazuju svoju povezanost sa vama. Ne preostaje vam ništa drugo nego da ih zagrlite i držite čvrsto uz sebe.

 

Izvor: Krstarica.com