Share
Naučnici tvrde da letnje vreme neće ubiti koronavirus

Naučnici tvrde da letnje vreme neće ubiti koronavirus

Naučnici sa američkog univerziteta Prinston tvrde da letnje temperature na severnoj hemisferi verovatno neće značajnije uticati na pandemiju koronavirusa. Nekoliko studija od izbijanja epidemije uočilo je slabu vezu između klime i koronavirusa: što je vlažnije i toplije, manja je verovatnoća njegovog širenja. Studija sa Prinstona, objavljena u časopisu Sajens, ne isključuje tu povezanost, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa „skroman”.

„Naša otkrića pokazuju da će bez efikasnih mera kontrole virus nastaviti da se širi i u toplijem i vlažnijem vremenu”, kaže se u studiji, prenosi Jutarnji list.

„Primećujemo određeni uticaj klime na raširenost pandemije, ali virus će nastaviti da se šire jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta”, pojasnila je jedna od učesnica u istraživanju.

Ona podseća na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.

Za potrebe studije oni su sproveli nekoliko simulacija o tome kako bi virus mogao da reaguje u različitim klimatskim uslovima. U svima je klima postala faktor tek pošto su veliki delovi populacije stekli imunitet.

„Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će uticaj klime na virus da raste. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija”, kazala je ova naučnica.

 

Izvor: Politika.rs