Share
Veliko interesovanje Nišlija za doborovoljno testiranje

Veliko interesovanje Nišlija za doborovoljno testiranje

Institut za javno zdravlje Niš od minulog vikenda testirao je ukupno 160 ljudi na koronavirus, izjavila je epidemiolog tog instituta Biljana Kocić.

Dobrovoljno testiranje obavljeno je na 152 osobe koje imaju obavezu plaćanja analize i osam koje su oslobođenje te obaveze, poput studenata.

Ona je u izjavi za Radio televiziju Srbije kazala da je interesovanje građana veliko i da se za testiranje javljaju i čitave porodice koje žele da provere svoje zdravlje.

“Testiramo lica koja treba da putuju u inostranstvo ili su došla iz iznostranstva, a što se tiče građana koji žele da provere svoje zdravlje čekamo dodatne instrukcije. Nezvanično smo dobili informaciju da će postojati mogućnost da se i ti građani testiraju na lični zahtev”, izjavila je Kocić.

Ona je rekla da je poželjno da se građani kojima je potreno testiranje na koronavirus unapred jave putem telefona kako bi Institut mogao da planira broj zaposlenih koji uzimaju uzorke i opterećenje laboratorije, pošto rezultati testiranja moraju da budu izdati u roku od 48 časova.

Testiranje na lični zahev u Institutu za javno zdravlje Niš naplaćuje se 6.000 dinara.

Građani Niša za koje postoji sumnja da su oboleli od koronavirusa besplatno se testiraju u kovid ambulanti u Duvaništu, a trudnice, lica kojima je test potreban zbog odlaska na operaciju, kao i lica čiji su članovi porodice oboleli od koronavirusa testiraju se u montažnom objektu ispred Doma zdravlja.

Virus Covid-19 juče je laboratorijski potvrđen kod svega dve osobe, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije.

 

Izvor: Beta.rs