Share
Da li antibiotici mogu umanjiti delotvornost kontraceptivnih pilula?

Da li antibiotici mogu umanjiti delotvornost kontraceptivnih pilula?

Priča o kontracepciji i dalje izaziva brojne nedoumice. Često se tako još uvek mogu čuti dezinformacije poput one da ne možete zatrudneti tokom ovulacije ili da je prekinut snošaj pouzdana kontraceptivna metoda. Ovo su, naravno, velike zablude. Osim njih, još jedna nepoznanica intrigira seksualno aktivne ljude, a to je pitanje da li antibiotici utiču i na kontraceptivne pilule, odnosno da li umanjuju njihovu delotvornost.

Budući da se i antibiotici i pilule za kontracepciju metabolišu u jetri, uvrežilo se mišljenje da oni utiču međusobno, te postaju manje pouzdani ukoliko se koriste istovremeno – kaže za magazin Shape Marija Sofikliz, ginekolog jedne američke klinike.

Na sreću, to nije pravilo. Najveći broj antibiotika širokog spektra (poput onih koji se koriste za lečenje upale uha, grla, urinarnih infekcija itd.) ne umanjuje delotvornost kontraceptivnih pilula, zaključak je američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

S druge strane, nije ustanovljeno da kontraceptivna sredstva utiču na dejstvo antibiotika – kaže doktorka Sofikliz. Dobra vest je ta da je, na osnovu brojnih studija, ustanovljeno kako samo dve vrste antibiotika, rifampin i rifabutin, značajno utiču na efikasnost pilula za kontracepciju.

Rifampin je lek koji se najčešće koristi za lečenje tuberkuloze. Ovaj antibiotik deluje tako što povećava količinu određenih enzima u telu. Ti enzimi utiču na količinu estrogena u jetri, a čitav proces deluje na to da kontraceptivne pilule budu manje pouzdane.

Pored Rifampina, još jedan antibiotik može uticati na dejstvo kontraceptivnih pilula. U pitanju je rifabutin, lek koji se primenjuje kako bi se sprečilo ili usporilo širenje specifičnih bakterijskih infekcija kod pacijenata sa HIV-om, a u kombinaciji s drugim lekovima koristi se, takođe, za lečenje tuberkuloze.

Antibiotici i kontraceptivne pilule – dodatne mere opreza

Koliko će antibiotik uticati na kontraceptivna sredstva zavisi od toga koliko dugo ste ga pili – ističu stručnjaci. Ukoliko vam lekar propiše korišćenje rifampina tokom nekoliko meseci (oboleli od tuberkuloze antibiotsku terapiju najčešće uzimaju u periodu od šest meseci), veoma je važno da koristite dodatni vid kontracepcije, kao što je kondom.

Da biste izbegli neplaniranu trudnoću i bespotrebni stres, ginekolozi savetuju da koristite dodatnu kontracepciju sve dok uzimate rifampin ili rifabutin, kao i nekoliko dana nakon što se vaša terapija završi. Pojedini lekari savetuju da taj period bude još duži, tokom narednih mesec dana.

Lekari ističu i da, kad je reč o najčešće korišćenim antibioticima, razloga za brigu nema. Ukoliko vas mogućnost uticaja leka na kontraceptivna sredstva i dalje uznemirava, doktorka Sofikliz predlaže da ih koristite u različito vreme. Na primer, kontraceptivnu pilulu uzmite ujutro, a antibiotik uveče. Naravno, preporučljivo je i da se, u slučaju da dobijete antibiotsku terapiju, prvo konsultujete sa svojim ginekologom.

 

Izvor: Lepotaizdravlje.rs