Share
Zašto volimo pepermint?

Zašto volimo pepermint?

Većinu ljudi pomen peperminta sigurno asocira na bombone, žvake, pastu za zube ili čajeve za stomak. Pepermint je veoma zdrava biljka koja ima zaista mnogo lekovitih svojstva i nekada nam se čini da je potcenjena.

Portal Media Press Srbija vam otkriva zašto toliko volimo pepermint i na koje sve načine ga možete koristiti.

Osveživač daha

Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koja se nalazi u pepermintu blokira upalne komponente koje se zovu leukotrieni i podstiče telo da proizvodi komponente koje otvaraju disajne puteve i poboljšavaju disanje. Pepermint dokazano olakšava zapušenost nosa koja je povezana sa prehladama i alergijama. Za najbolji efekat pijte tri šolje čaja od peperminta dnevno. Po preporuci lekara pijte sušeni čaj u rifuzi, ne u filter kesicama.

Efikasan lek protiv prehlade

U kombinaciji sa zovom, pepermint je zaista snažan lek protiv gripa i prehlade. Da biste napravili ovaj tradicionalni lek pomešajte kašiku sušene zove sa pepermintom i zalijte vrućom vodom. Pijte pola šolje ovog čaja na svakih 30-45 minuta dok ne počnete osećati olakšanje. Nako toga smanjite količinu i uzimajte po dve supene kašike svaka dva sata.

Spasilac za kamenac u žuči

Pepermint sadrži komponentu koja se zove borneol koja je pronađena u raznim vrstama mente, a prema rečima mnogih stručnjaka veoma je efikasna kad je u pitanju lečenje kamenca u žuči. Oni preporučuju da sameljete kašičicu kardamoma i pomešate sa pepermintom, napravite čaj i pijete tokom dana.

Pomaže kod herpesa

Pepermint je veoma efikasan kad je u pitanju lečenje raznih virusa što ga čini sjajnim izborom kad je u pitanju lečenje herpesa. Ukoliko vas muči bilo koji oblik herpesa trebalo bi da pijete nekoliko šolja čaja od peperminta dnevno.

Uzgajanje mente

Mentu je veoma jednostavno ugojiti jer ona raste gotovo kao korov. Možete je saditi u saksijama ako ne želite da se raširi po celoj bašti. Menta voli hladnija i vlažna mesta, ali bez problema može uspeti i na dobro ounčanom mestu ako je redovno zalivate.

 

Izvor: Llifepressmagazin.com