Share
Kako da izgradite intuiciju i verujete svojim instinktima

Kako da izgradite intuiciju i verujete svojim instinktima

Kada je vreme za važne životne odluke, morate imati poverenja u svoju intuiciju. Morate verovati svom predosećaju, svojim instinktima. Na vama je da mudro raščlanite intuiciju od mišljenja koje je posledica besa ili anksioznosti. Brojne jake emocije mogu uticati na sposobnost donošenja ispravne odluke. Da biste pojednostavili donošenje svakodnevnih odluka, vreme je da naučite da verujete svojoj intuiciji. Kako da izgradite intuiciju i verujete svojim instinktima, saznajte u nastavku.

Za početak, potrudite se da se fokusirate na svoje želje, ne na tuđe želje i očekivanja. Željeni rezultati bi trebalo, pre svega, vas da učine srećnim. Odluke uvek donosite hladne glave i sačekajte da se uzburkane emocije, ako ih ima, smire. Kada je vreme za donošenje važnih odluka, anksioznost i strah pokušajte da ostavite po strani. Sve ovo je, nažalost, lakše reći nego uraditi.

Vrlo je bitno da pratite svoje instinkte, ali i da ih validirate. U određenim situacijama instinkti znaju da prevare, ili da vas, jednostavno, pogrešno usmere. Važno je da instinkte ne mešate sa jakim emocijama. Ukoliko niste srećni u svojoj ljubavnoj vezi, ako trpite verbalno ili fizičko nasilje, ako se ne osećate prijatno – instinkti će vam poručiti da je vreme za beg. Prepoznajte instinkt i nemojte ga pomešati sa strahom ili anksioznošću. Ako ste inače skloni anksioznosti, verovatno će vam biti teže da razlučite emocije od sirove intuicije. Ključno je da se smirite koliko god možete i obratite pažnju na ono što vam telo poručuje.

Sledeći važan korak je da pratite svoje želje, snove, ciljeve i očekivanja. Kada utvrdite šta zapravo želite, vaši instinkti će vas uvek usmeravati ka tom cilju. Primera radi, ako birate između interesantnog posla u tek otvorenoj firmi ili sigurnog zaposlenja u korporaciji, instinkti će uvek vući na jednu stranu. Tada je bitno da utemeljite svoje višegodišnje planove. Ako ste ambiciozni i želite da, za nekoliko godina, postanete šef svog odeljenja u firmi i rastete sa samom firmom, tek otvoreno poslovanje je pravo rešenje za vas. Ako vam je na prvom mestu siguran posao, bez mnogo rizika, verovatno ćete izabrati posao u korporaciji. Ono o čemu bi trebalo da povedete računa, jeste da se povremeno preispitate i proverite da li su se vaši životni planovi i ciljevi u međuvremenu promenili. Ako jesu, i intuiciju bi trebalo uskladiti s promenama.

Ne dozvolite emocijama da vam pomute razum. Ovaj savet je često teško ispratiti, posebno ako je reč o snažnim emocijama, poput besa, tuge ili staha. Bitne životne odluke ne bi trebalo da budu rezultat trenutnog emocionalnog stanja. Jake emocije znaju da zamaskiraju i intuiciju, pa više ne razaznajemo instinkte od impulsivnih izbora. Uvek sebi ostavite vremena za donošenje važnih odluka i razmislite hladne glave. Ako pratite intuiciju, sebično izbegavajte “moram” i “trebalo bi”. Podrazumeva se da nekad nemate izbora i da postoje zadaci koje morate obaviti i obaveze prema drugima koje bi trebalo ispuniti. Ipak, kada donosite životnu odluku na osnovu svojih instikata sve “moram” i “trebalo bi” teze, ostavite po strani. Intuicija se tiče vaših ličnih ciljeva, želja i planova.

Ukoliko želite da izgradite intuiciju i pratite svoje instinkte, pre svega morate da verujete sebi. Ako ste u prošlosti donosili pogrešne odluke, ne brinite. Sva iskustva, bila ona dobra ili loša, predstavljaju hranu za našu intuiciju. Na osnovu pređašnjih rezultata, naši instinkti daju input za donošenje odluka u budućnosti. Verujte u sebe, verujte svom telu i instinktima.

 

Izvor: Mogujatosama.rs