Share
Društvena izolacija povećava rizik od srčanog i moždanog udara?

Društvena izolacija povećava rizik od srčanog i moždanog udara?

Društvena izolacija za 40 odsto povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a za 50 odsto rizik od smrti od bilo kog uzroka, pokazala je nemačka studija predstavljena na nedavno održanom virtualnom kongresu Evropske akademije za neurologiju (EAN).

 

Rezultati su posebno značajni u svetlu aktualne socijalne izolacije stanovništva zbog pandemije koronavirusa. Istraživanje je pokazalo i da nedostatak ili izostanak finansijskih sredstava povećava rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda.

Analizirani podaci 4.326 ispitanika

U sklopu istraživanja, koje su vodili dr. Janine Gronewold i prof. Dirk M. Hermann iz Univerziteta bolnice u Essenu, analizirani su podaci prikupljeni među 4.316 ispitanika prosečne dobi od 59 godina u razdoblju između 2000. i 2003. godine.

Učesnici studije na njenom početku nisu bolovali od ranije poznatih kardiovaskularnih bolesti, a njihovo zdravstveno stanje je praćeno u proseku 13 godina.

Na početku studije prikupljane su informacije o različitim vrstama društvene potpore, pri čemu se socijalna integracija procenjivala na temelju bračnog statusa i života u zajednici, kontakata s bliskim prijateljima i članovima porodice kao i na temelju članstva u političkim, verskim, sportskim ili profesionalnim organizacijama.

“Od ranije nam je poznato da osećaj usamljenosti ili nedostatak kontakta s bliskim prijateljima i članovima porodice mogu uticati na fizičko zdravlje”, rekla je dr. Gronewold. “Ova studija nam ukazuje na to da su čvrsti društveni odnosi od velike važnosti za zdravlje srca te se mogu uporeditit s uobičajenim zaštitnim faktorima, poput normalnoga krvnog pritiska, prihvatiljivog nivoa holesterola i normalne telesne težine.”

Profesor Joeckel, jedan od naučnika uključenih u studiju, rekao je da je “ovo zapažanje posebno zanimljivo usred mera izolacije zbog pandemije koronavirusa, kada su društveni kontakti u brojnim državama ograničeni ili su to donedavno bili”.

Učesnici praćeni preko 13 godina

Tokom 13,4 godine praćenja učesnika ispitivanja naučnika su zabeležili 339 negativnih kardiovaskularnih ishoda poput srčanog ili moždanog udara te 530 smrtnih slučajeva.

Nakon što su isključili činioce koji su mogli da pridodaju takvim ishodima, a to su uobičajeni kardiovaskularni faktori rizika, ustanovili su da je izostanak ili nedostatak socijalne integracije povećao budući rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda za 44 posto, a od preuranjene smrti od bilo kog uzroka za 47 posto. Nedostatak financijskih sredstava bio je povezan s 30 posto većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

“Još uvek nam je nepoznat mehanizam kojim usamljenost podstiče rizik za infarkt, moždani udar i smrt, ali očigledno je da su intenzivni društveni odnosi jednako važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja kao i održavanje holesterola i telesne težine u poželjnim granicama”, istakao je prof. Hermann.

“Nakon ove studije jasnije nam je da uticaj društvenih odnosa na zdravlje pojedinca treba shvatiti ozbiljno i otkriti delotvorne načine rešavanja problema povezanih sa socijalnom izolacijom kako bismo poboljšali ukupno zdravstveno stanje i dugovečnost.”

 

Izvor: Ekspres.net