Share

Tiodorović: Nema razloga za strah a ima za oprez, oscilacije u broju novozaraženih očekivane

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da nema razloga za strah zbog skoka u broju novootkrivenih zaraženih korona virusom, ali da treba biti oprezan.

Branislav Tiodorović; foto: Beta.rs

“Nalazimo se u situaciji kad moramo očekivati oscilacije, i povećanje i smanjenje broja novootkrivenih pozitivnih”, rekao je Tiodorović, za Televiziju Prva.

On je naveo i da moramo biti svesni da imamo povećani obim testiranja, “čak možda više testirasmo nego svi oko nas, što je dokaz da brinemo da populacija bude zbrinuta na vreme”.

Prema njegovim rečima, u naredne dve nedelje mogu se očekivati oscilacije, a “nada se da ćemo do kraja meseca doći u stabilnijeg stanje”.

Govoreći o najnovijem ublažavanju mera, on je rekao da “nema razloga da ne bude potupno eliminisan limit na otvorenom”.

“Odavno smo to predlagali”, rekao je Tidorović, povodom odluke Kriznog štaba, čiji je član, da se omoguće okupljanja na javnom prostoru bez ograničenja.

On je rekao da na stadionima, otvorenih sportskim borilištima, ima dovoljno prostora da se ljudi rasporede i poštuju fizičku distancu od jednog metra.

Kako je rekao, ograničenja moraju da postoje u zatvorenom prostoru, kao i da je takvom prostoru neophodno nositi zaštitnu masku.

Na pitanje da li ima potreba da se izbori i druge aktivnosti odlažu, on je rekao da “sve može da teče svojim tokom, ali pod pažnom” svih koji rade na zdravstvenoj preventivi.

“Možemo nastaviti sve aktivnosti normalno, ali sa dužnom pažnjom”, rekao je Tiodorović.

 

Izvor: Beta.rs