Share
Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac najugroženijim Nišlijama u borbi sa kovidom 19

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac najugroženijim Nišlijama u borbi sa kovidom 19

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera sprovedena je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Niša. Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška.

Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

U Nišu će biti podeljeno ukupno 1452 paketa najugroženijim stanovnicima – porodicama učenika škole sa domom učenika „Bubanj“, SoS dečjem selu Niš, korisnicima Verskog dobrotvornog starateljstva, Udruženja distrofičara Niš, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama bez primanja, deci bez roditeljskog staranja.

„Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu, i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 58 lokalnih partnera – lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći.  Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Zahvaljujem se Fondaciji što u okviru ovog projekta nije zaboravila na učenike naše škole, čijim porodicama je namenjen deo paketa. Nadamo se daljoj saradnji sa fondacijom. Naša škola je specijalizovana za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Pozivam sve koji do sada nisu posetili našu školu, da došu i vide kako i u kojim uslovima radimo, s obzirom da je ovo jednistvena ustanova ovakvog tipa u Jugoistočnoj Srbiji“, izjavila je prilikom podele paketa Emilija Ranđelović, psiholog u školi sa domom učenika „Bubanj“.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

 

Autor: Portal Media Press Srbija