Share
Umrlo najmanje 10 osoba u Nišu, a ni reči u zvaničnim podacima!

Umrlo najmanje 10 osoba u Nišu, a ni reči u zvaničnim podacima!

Sve hirurške klinike Kliničkog centra Niš, koje su od početka ovog meseca zbrinjavale sve pacijente, obaveštene su da od juče “zbog epidemiološke situacije” ponovo mogu da primaju samo neodložne ne-kovid slučajeve. U niškom KC je 14 klinika iz hirurške oblasti, piše u vikend izdanju lista Danas.

Klinički centar Niš; foto: Portal Media Press Srbija

Na osnovu mišljenja Radne grupe za koordinaciju i organizaciju rada Kliničkog centra Niš formirane za vreme vanrednog stanja izazvanom epidemijom virusa kovid 19, sve hirurške klinike su u obavezi da uspostave sistem rada samo urgentnih stanja, malignih oboljenja i neodložnih hiruških intervencija, a sve u ciljju prevencije i zaštite od epidemiološke situacije izazvane virusom kovid 19. Odluka stupa na snagu odmah – navodi se u odluci Radne grupe, koju su potpisali njeni članovi na čelu sa zamenikom Grupe Radmilom Jankovićem, a u koju je Danas imao uvid.

Prema izvorima Danasa iz KC, od 15. juna do juče ujutru je samo na dve klinike – Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, koja zbrinjava pacijente sa najtežim kovid simptomima, i Klinici za rehabilitaciju, koja je kovid bolnica, preminulo najmanje 10 pacijenata sa PCR potvrđenim ili suspektnim koronavirusom. Imena i lični podaci ovih pacijenata, kojih je najviše iz Leksovca i Niša, poznati su redakciji Danasa.

U podacima o umrlima koji su dostavljeni Danasu, nema onih koji se odnose na Kliniku za infektivne bolesti, koja je od početka epidemije kovid bolnica. Ova klinika je u dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućenom sredinom ovog meseca navela da je prebukirana pacijentima, a da od 5. juna ponovo raste ukupan broj obolelih “sa ili bez PCR dokaza”.

Na web sajtu Kliničkog centra Niš od 22. juna nema informacija o broju hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus, kao i takvih pacijenata na respiratorima, a nema ni objašnjenja za njihov izlazak.

KC Niš je i u jeku epidemije više dana uskraćivao ovu vrstu informacija javnosti.

 

Izvor: Direktno.rs