Share
Izabrani dobitnici Sakura stipendije koju dodeljuje kompanija Japan Tobacco International

Izabrani dobitnici Sakura stipendije koju dodeljuje kompanija Japan Tobacco International

Zašto se humor ponekad „izgubi u prevodu“ na japanski, kako bi japanski model primene robotizacije mogao da unapredi uslove rada, i kako možemo da unapredimo radno angažovanje osoba sa invaliditetom sledeći japanski narod?

Foto: Japan Tobacco International (JTI)

Ovo su neke od tema naučno-istraživačkih radova nagrađenih Sakura stipendijom koju dodeljuje kompanija Japan Tobacco International (JTI) u saradnji sa Ambasadom Japana.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se više od 100 studenata i istraživača sa fakulteta širom Srbije. Kandidatima je bio ponuđen širok spektar oblasti: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen filozofije, dok su predlozi istraživačkih radova obuhvatili veoma interesantne i aktuelne teme.   

Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet predloga prema kriterijumima: originalnost, veliki istraživački potencijal, kao i dobar teorijski i praktični pristup. Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine:

  • Lav Leon Hudak – „Humor u Japanu“
  • Lazar Milenković – „Automatizacija i robotika kao sredstvo poboljšanja zadovoljstva zaposlenih i ublažavanja posledica starenja stanovništva – šansa za Japan i Srbiju“
  • Sara Milićević – „Radno angažovanje osoba sa invaliditetom: Srbija i Japan“
  • Tamara Broćić – „Simbolički potencijal artikulacije borbe između dobra i zla u japanskim kaiđu filmovima i mogućnost primene ovog modela u praksi Srbije“
  • Jovana Mihajlović Mijović – „Ispitivanje mogućnosti za primenu Kaizen menadžmenta u organizacijima civilnog društva u Japanu i Srbiji“

„Nastavljamo da podstičemo mlade da istražuju Japan i da doprinosimo razvoju novih generacija koje su nosioci daljeg napretka naše zemlje. Verujemo da se od Japana mnogo toga može naučiti, i zbog toga se kontinuirano trudimo da najbolje prakse iz te zemlje predstavimo Srbiji i nađemo prostor za njihovu primenu. Veliko hvala Ambasadi koja nas već devet godina podržava u ovoj nameri“, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI i predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS).

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po svojim prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, kao i da ojača prijateljstvo između dve zemlje. Stipendisti imaju obavezu da prijavljene istraživačke radove završe i pošalju do 2. oktobra 2020. godine.

Japan Tobacco International (JTI) je najveći japanski investitor u Srbiji i među pet najvećih poreskih obveznika sa 2,2 milijarde dolara uplaćenih u budžet od 2006. godine. Jedina je inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, i ujedno najveći proizvođač duvana u Srbiji koji u Beogradu i u fabrici u Senti angažuje oko 1.000 zaposlenih, poljoprivrednika, članova njihovih porodica, kao i sezonskih radnika. Dobitnik je priznanja Virtus koje se dodeljuje za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje. Od kupovine fabrike u Senti 2006. godine, kompanija JTI je utrostručila udeo na tržištu, istovremeno izvozeći cigarete na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, i duvana u EU.

 

Autor: Portal Media Press Srbija