-
Instagram testira novu opciju: Da li vam je već stiglo ovo obaveštenje? - 11 sata pre
-
Ministar Tončev na otkrivanju spomenika vojniku Ljubiši Božilovu iz Surdulice - 11 sata pre
-
Martać i Stojanović za jači Radnički - 12 sata pre
-
Predstava ‘Gde smo ono stali’ ne prestaje da oduševljava publiku - 12 sata pre
-
Isplata pomoći punoletnim građanima: Do kad možete da se prijavite za 60 evra? - 23 sata pre
-
Otvaranje izložbe ‘Ruska literatura u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac Niš’ - 2 dana pre
-
Repertoar bioskopa ‘Vilin Grad’ od 15. do 21. aprila - 2 dana pre
-
Kabinet ministra Tončeva organizovao dijalog ‘Održivi razvoj – izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou’ - 2 dana pre
-
Za posetu logopedu nikada nije rano, ali vodite računa da ne bude kasno - 2 dana pre
-
Centar zabave i Lounge Bar ‘Amper’ od 22. aprila u tržnom centru ‘Delta Planet’ - 2 dana pre
Zašto kardiolozi preporučuju crnu čokoladu
Istraživanje, koje je objavljeno u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju, sugeriše da tamna čokolada pomaže u održavanju krvnih sudava i čuva naše srce zdravim.
Autor Čajakrit Kritanavong s Medicinskog fakulteta u Hjustonu u Teksasu objasnio je da čokolada sadrži zdrave hranjive sastojke kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina koje mogu da umanje upalu i povećaju dobar holesterol.
– Umerene količine čokolade izgleda da štite koronarne arterije, ali ne ukoliko je konzumirate u velikim količinama – rekao je Kritanavong.
Sve te velike reči poput flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina samo su stručan način da se kaže da je čokolada puna antioksidanata koji pomažu u smanjenju upale, poboljšavaju protok krvi i povećavaju raspoloženje i koncentraciju. U stvari, jedna porcija kakao proizvoda može da sadrži više fitokemijskih antioksidanata od većine hrane. Osim toga njena antioksidacijska svojstva zadržavaju se tokom vremena i to recimo duže od antioksidativnih svojstava zelenog čaja.
Treba napomenuti da se novo istraživanje osvrnulo i na sve studije u proteklih pet decenija i da je ustanovilo da je konzumacija čokolade više puta sedmično povezana sa osam posto smanjenim rizikom od bolesti koronarnih arterija.
Takođe, istraživanje preporučuje konzumiranje kakaa povezano sa značajno nižom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga dokazano je da kakao pomaže u sprečavanju moždanog udara i lošeg rada srca.
Čokolada je, takođe, povezana s poboljšanjem protoka krvi u mozgu, što može pomoći kod kognitivnih funkcija. Ali, i čokolada ima manu, nije dobra za vašu kožu i čest je uzročnik akni.
Izvor: Happytv.rs