Share
Reč psihologa: Pobedite anksioznost na vreme

Reč psihologa: Pobedite anksioznost na vreme

Nekada je svi osetimo…

Anksioznost je fizički i emocionalni odgovor na opasnost. Često se javlja zbog malih stvari, veoma lako je izgubiti kontrolu zbog nje.

Ovi saveti mogu vam pomoći da je pobedite, ali i da se opustite i zabavite.

1. Zastanite i nasmejte se

Ostavite sve šta radite, stanite i nasmejte se. Istraživanja su pokazala da smeh smanjuje nivo stresa i čini vas manje anksioznim.

2. Započnite terapiju bojama

Terapija bojama je odličan način da rešite problem anksioznosti. Možete je sprovesti na svojoj odeći, ili obojiti zid određenom bojom ili bojama, poput nijansi blave, ljubičaste ili zelene. Ovu terapiju je lako sprovesti kada vidite koja boja prija vašim očima.

3. Slušajte muziku koju volite

Slušanje muzike svakog dana može da vam pomogne da prevaziđete anksioznost i da poboljšate svoje zdravlje. Neka vam raspoloženje napravi plejlistu. Zbog ovoga nije loše uvek imati slušalice kod sebe – tako nećete smetati drugima, a kad osetite da se anksioznost povećava, samo uključite muziku i isključite se potpuno iz svega.

4. Isključite se u potpunosti

Isključite sve spravice za komunikaciju, privucite stolicu, podignite noge na nju i ne radite ništa. Provedite to vreme mudro – to znači da ne treba da gledate TV, ne koristite telefon, tablet i druge uređaje. Napravite opuštajuću kupku ili aromaterapiju.

5. Meditirajte

Naučnici su otkrili da meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom. Takođe su testirali efekte meditacije na stres i anksioznost, i svaki put je ishod bio pozitivan. Možete i da praktikujete jogu kod kuće, koja predstavlja kombinaciju fizičkog naprezanja, meditacije i vežbi disanja koje smanjuju anksioznost.

6. Omega-3 masne kiseline i B vitamini

Anksioznost utiče na naš um i telo – zbog toga bi oporavak trebao da uključi i jedno i drugo. Da biste svom telu i umu obezbedili neophodne hranljive materije, treba da jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima.

Studije su pokazale da je vitamin B zaslužan za dobro mentalno zdravlje, a da omega-3 masne kiseline mogu da smanje simptome depresije i anksioznosti. Osim toga, treba smanjiti unos šećera, procesuirane hrane i kofeina jer će to rezultirati boljim psihičkim stanjem i lakšom borbom protiv stresa.

 

Izvor: Pressserbia.com