Share
Sve prednosti organske hrane i njen uticaj na zdravlje

Sve prednosti organske hrane i njen uticaj na zdravlje

Organska ishrana podrazumeva konzumiranje namirnica koje su gajene u posebnim uslovima, i koje ispunjavaju sve što je potrebno kako bi dobile oznaku da su organske.  Takve namirnice uzgajaju se u ekološki povoljnim uslovima, bez upotrebe pesticida, naftnih đubriva,  genetskog inžinjeringa i svih vrsta aditiva.

Dakle, organsko ne znači samo prirodno, već uzgajano na poseban način. Zašto se konzumiranje organskih proizvoda preporučuje, i koje benefite sa sobom nosi ovaj vid ishrane? Otkrijte u tekstu koji sledi.

Kako nastaju organske namirnice i zašto ih unositi

Organske namirnice nastaju u posebno kontrolisanim uslovima uzgajanja, koji se osvrću na ekologiju i vode se principom zdrava ishrana – zdrav čovek. Kako to funcioniše?  Zemljište na kom se sade biljke mora ispunjavati ekološke uslove i ne sme se đubriti naftnim đubrivima.

Zatim, tokom uzgoja biljaka svaka upotreba pesticida je zabranjena. Pri izradi bilo kog proizvoda, aditivi svih vrsta takođe ne dolaze u obzir, a u njih se ubrajaju konzervansi, veštačke boje, emulgatori, i različiti pojačivači ukusa.

Borci za ekološku održivost brinu o tome da svi proizvodi koje unosimo u i na sebe budu potpuno prirodni, pa tako uz težnju da se kozumira organska hrana, rame uz rame ide i preporuka korišćenja prirodne kozmetike. Prirodna kozmetika Dr Wolfin tako je postala sve češći gost u kupatilima dama koje svoju kožu žele da razmaze prirodnim sastojcima.

Koje su razlike između organskih namirnica i onih koje to nisu?

Šta je to što poseban uzgoj i priprema namirnica postiže, i po čemu se organske namirnice razlikuju od onih koje to nisu? Organska hrane ima povećanu nutritivnu vrednost u odnosu na običnu. Tako je sadržaj vitamina i minerala znatno veći. Osim toga organske namirnice imaju veću dozu omega 3 masnih kiselina i dozvoljenih antioksidanata.

Osim toga ovakve namirnice se razlikuju i prilikom konzumiranja. Organska hrana kao i proizvodi organskog porekla imaju lepši ukus i miris. Ovakvi proizvodi nemaju veštačke pojačivače ukusa, zbog čega ćete moći da doživite stravan ukus određene namirnice.

Treba dodati i da su organske namirnice nešto skuplje od onih koje to nisu, međutim, to ne mora da bude pravilo. Konkretan razlog za to je činjenica da se izrađuju u posebno regulisanim uslovima.

Zašto je organska hrana dobra za zdravlje?

S obzirom na to da je lišena pesticida, tj. štetnih hemikalija koje povećavaju rizik od različitih bolesti, među kojima je i kancer,  konzumiranje organske hrane ima mnogobrojne zdravstvene benefite.

Pre svega, organska hrana smanjuje rizik od oboljevanja od bolesti među kojima su leukemija, tumor na mozgu, rak dojke, prostate i limfoma.  Njeno blagotovorno dejstvo je toliko značajno da se preporučuje u ishrani trudnica, jer izuzetno dobro utiče na razvoj mozga i jači imuni sistem ploda.

Konzumiranje organske ishrane može smanjiti, pa čak i eliminisati česte napade glavobolje, pomaže pri regulaciji stresa i pri povećanju plodnosti. Dakle, organska hrana pruža dugovečnost i otpornost organizma.

Kako prepoznati da li je neki proizvod organski?

Ukoliko ne kupujete u radnji u kojoj je naglašeno da prodaje organske proizovde, morate biti pažljivi prilikom biranja organskih proizvoda i namirnica.

Bilo da kupujete u supermarketu ili prodavnicama zdrave hrane, važno je da pogledate da li na ambalaži određenog proizoda stoji znak organski proizvod, uz logo sertifikovane kuće, koja je bila zadužena za njegovu proizvodnju.

Važno je da ispratite poreklo proizvoda koji kupujete kako ne biste platili više za namirnicu koja nema svojstva organske hrane, za koja vi želite da izdvojite novac.

Benefiti organske hrane su mnogobrojni, a o tome govori činjenica da se sve veći broj proizvođača i poljoprivrednika okreće ovom sistemu, koji obećava održiviju, zdraviju i sigurniju budućnost.  Vreme je da se okrenemo prirodi, odakle i potiče sve što nam je potrebno, i da živimo u skladu sa njom.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija