Share
15 namirnica za zdrava pluća

15 namirnica za zdrava pluća

Istraživanja pokazuju da su određeni hranljivi sastojci korisni za funkciju pluća; oni mogu da pomognu u zaštiti zdravlja pluća, ali i da ublaže simptome bolesti koje pogađaju pluća.

Cvekla (koren i lišće)

Nitrati iz cvekle pomažu u opuštanju krvnih sudova, snižavanju pritiska i otpimizovanju unosa kiseonika, pokazalo je istraživanje engleskih naučnika iz 2013. Lišće cvekle bogato je magnezijumom, kalijumom, vitaminom C i karotinoidima koji su važni za zdravlje pluća.

Paprika

Jedan je od najbogatijih izvora vitamina C. Dovoljan unos vitamina C je posebno važan za pušače, jer pomaže održavanju funkcije pluća. Paprika srednje veličine (119g) obezbeđuje 169% preporučene dnevne doze vitamina C!

Jabuke

Bogate su antioksidansima, uključujući flavonoide i vitamin C. Jedna jabuka dnevno poboljšava plućnu funkciju i snižava rizik od razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), pokazalo je istraživanje italijanskih naučnika iz 2019. Takođe, konzumiranje jabuka se dovodi u vezu sa nižim rizikom od astme i raka pluća.

Bundeva

Posebno je bogata karotinoidima (beta karotin, lutein, zeaksantnin) koji imaju snažno antioksidativno i antiupalno delovanje. Visoka koncentracija karotinoida u krvi, i kod starijih i kod mlađih osoba, povezana je sa boljom funkcijom pluća. Posebno je korisna za pušače – istraživanja pokazuju da pušači mogu da imaju i do 25% manje karotenoida od nepušača, što škodi zdravlju pluća (istraživanje američkih naučnika iz 2015).

Kurkuma

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, podržava funkciju pluća, kod nepušača, a posebno kod pušača.

Paradajz

Paradajz i proizvodi od paradajza su među najbogatijim izvorima likopena, karotinoida koji poboljšava zdravlje pluća. Paradajz i proizvodi od njega smanjuju upalu disajnih puteva kod astmatičara i poboljšavaju funkciju pluća kod HOBP. Takođe, konzumiranje paradajza dovodi se u vezu sa usporavanjem opadanja funkcije pluća kod bivših pušača.

Borovnice

Bogate su antocijaninima (malvidin, cianidin, peonidin, delfinidin, petunidin) koji štite plućno tkivo od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala.

Zeleni čaj

Čuveni EGCG – katehin iz zelenog čaja, sprečava fibrozu pluća, pokazuje istraživanje tajvanskih naučnika iz 2019. godine. Mača čaj, posebna varijanta zelenog čaja, sadrži još znatno više EGCG od običnog zelenog čaja.

Crveni kupus

Bogat je antocijaninima koji usporavaju opadanje plućne funkcije. Uz to, bogat je i vlaknima – istraživanja pokazuju da ljudi koji unose više vlakana imaju bolju funkciju pluća (istraživanje američkih naučnika iz 2016).

Maslinovo ulje

Ovo ulje je koncentrovan izvor antiupalnih antioksidanasa, uključujući polifenole i vitamin E, koji štite od respiratornih bolesti poput astme.

Jogurt

Bogat je kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, nutrijentima koji pomažu u jačanju funkcije pluća i snižavaju rizik od HOBP, kako je pokazalo jedno japansko istraživanje.

Brazilski orah

Jedan je od najbogatijih izvora selena, pa se preporučuje samo jedan dnevno (jer jedan sadrži 150% preporučene dnevne doze selena). Kako pokazuju istraživanja, selen poboljšava respiratornu funkciju kod astmatičara, podstiče odbrambene snage organizma, što može da poboljša i zdravlje pluća, a ima naznaka da štiti i od raka pluća.

Kafa

Istraživanja pokazuju da kofein iz kafe širi krvne sudove, što može da pomogne u ublažavanju simptoma astme. Takođe, štiti od respiratornih bolesti i može da pomogne u poboljšanju funkcije pluća.

Sočivo

Bogato je brojnim sastojcima koji podržavaju funkciju pluća, kao što su magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.

Kakao

Kakao i proizvodi od njega, kao što je crna čokolada, bogati su flavonoidima i sadrže teobromin koji pomaže u opuštanju disajnih puteva. Kakao se dovodi u vezu sa manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma.

Autor: B. Soldatović

Izvor: Zdravahrana.com