Share
Za normalan rad creva: Pet prirodnih probiotika

Za normalan rad creva: Pet prirodnih probiotika

Mikroorganizmi, odnosno ‘dobre bakterije’ koje se jednim imenom zovu probiotici ne samo što su zaslužne za normalan rad creva, već i za zdravlje čitavog organizma.

Probiotici pomažu organizmu da apsorbuje minerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma.

Uvrstite u ishranu sledeće prirodne probiotike i dovedite vaše zdravlje na zavidan nivo bez bojazni od mogućih virusa i prehlada koji su karakteristični za hladne dane.

Kefir

Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mleko, što dovodi do fermentacije.

Kombuha

Kombuha, poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Jogurt

Pri kupovini jogurta obratite pažnju da birate one na kojima je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probiotička svojstva.

Pivo od đumbira

Gaziran, prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u devetnaestom veku. Iako se zvanično ne ubraja u alkoholna pića jer sadrži manje od 0,5 procenata alkohola, ipak povedite računa i ograničite količinu na čašu ili dve.

 

Izvor: Muskimagazin.com