Share
Kako duga seksualna apstinencija utiče na zdravlje?

Kako duga seksualna apstinencija utiče na zdravlje?

Naučnici imaju dobre razloge da seksualnu intimnost smatraju jednom od najvažnijih komponenti ljudskog života. Iako toga možda niste svesni, kada prestanete da vodite ljubav, u vašem telu se odvijaju određeni procesi.

Foto: Shutterstock

Poremećen san

Osim nesanice koja može da se javi, stručnjaci kažu da oni koji su u periodu apstinencije češće sanjaju snove u kojima vode ljubav.

Žene postaju asocijalne

Osećaj određuje hemijski proces koji se odvija u našem mozgu. Kada vodite ljubav, krv se puni određenim hemikalijama zbog čega osećate čitav spektar pozitivnih emocija. Oduzimajući telu ovaj prirodni proces, narušavate svoju unutrašnju hemijsku ravnotežu. Kao rezultat toga kod većine žena, sledi depresija, pad raspoloženja i samopouzudanja. Posle dugog perioda apstinencije, žene uglavnom postaju izbirljivije i teško se upuštaju u nove veze.

Javlja se stres 

Intimnost je jedan od prirodnih načina da se oslobodite stresa. Migrene, nesanica, nedostatak apetita i snovi su signali koje nam telo šalje kada su nam potrebne promene.

Pad imuniteta

Intimnost jača imuni sistem, aktivirajući proizvodnju imunoglobulina, što povećava sposobnost tela da se bori protiv bolesti i stvara odbrambeni sistem. Naučna studija je pokazala da su imunitet i seksualni odnosi zaista povezani.

Mentalna neravnoteža 

Intimnost stimuliše mentalne aktivnosti. Oni koji redovno imaju intimne odnose imaju više energije, dok neki naučnici tvrde da je u tom slučaju i koncentracija i kreativnost na većem nivou.

 

Izvor: Dnevno.rs