Share
Noga na kvačilu – da li ne?

Noga na kvačilu – da li ne?

Lenjost, navika ili jednostavno greška na koju nije obraćena pažnja tokom časova vožnje?

Isto se odnosi i na pritiskanje papučice kada stojite na semaforima. Bolje naučite da skidate nogu sa papučice kvačila jer u suprotnom ova loša navika može završiti oštećivanjem kvačila i skupim popravkama.

Problemi sa kvačilom se neće pojaviti odmah, što otežava otkrivanje kvara, a u normalnim okolnostima kvačilo će izdržati otprilike 100 hiljada kilometara pre nego što polako počne da pokazuje neke znake neispravnosti.

Nažalost, zbog sporog trošenja, vozači se navikavaju na prve znakove trošenja, pa ih na vreme ne primećuju. Koliko dugo kvačilo može izdržati, zavisi od ponašanja vozača.

Ako obrtaju rastu dok vozite, a s njima ne raste brzina vozila, znaćete da kvačilo proklizava. Ako papučica kvačila stoji visoko to je znak da je kvačilo već istrošeno, ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj “škripi”, i to može biti znak da ćete uskoro imati trošak.

Sa pritisnutom papučicom kvačila, elementi su podvrgnuti povećanom pritisku, međutim neki stručnjaci opet smatraju da samo držanje noge bez pritiskanja papučice umiruje vozača, i uzimajući u obzir celi sklop kvačila tokom njegovog životnog veka, ta vrednost je toliko zanemariva da to ne bi trebalo da vas brine.

 

Izvor: Pressserbia.com