Share
Raspisan Javni poziv za učešće u radionicama projekta ‘Pop Pobuna Umetnosti’

Raspisan Javni poziv za učešće u radionicama projekta ‘Pop Pobuna Umetnosti’

Pop pobuna umetnosti je projekat u okviru kojeg će biti organizovane besplatne onlajn radionice posvećene temi angažovane umetnosti, u periodu od septembra do kraja decembra meseca, namenjene učenicima/cama završne godine srednje škole sa teritorije Srbije.

Trodnevne vikend onlajn radionice vodiće Rambo Amadeus, muzičar i eko aktivista, Prota Škart, pesnik odmetnik, Irena Ristić, umetnica istraživačica i Marčelo, pisac i muzičar.

Za prijavu za učešće u radionicama, raspisan je Javni poziv na društevenim mrežama i stranici sajta Pop Pobuna Umetnosti i otvoren je do 15. septembra u ponoć.

Ovaj po svemu poseban, edukativan i zanimljiv projekat poziva srednjoškolce da postanu deo nove generacije umetnika-aktivista i zapitaju se kako umetnošću reagovati i odlučivati o svojoj stvarnosti, šta žele da budu, šta žele da kažu?

Pop pobuna umetnosti na potpuno inovativan i kreativan način želi da uspostavi inter-generacijsku saradnju i komunikaciju i kroz specifičan umetnički aktivizam, promoviše savremenu umetnost, pop i rnr stvaralaštvo sa kraja XX veka, novim generacijama srednjoškolaca.

Nove generacije, rođene u doba sankcija, ratova, a kasnije u vreme tranzicije, odrastaju na nekim drugim vrednostima, u promenjenim okolnostima i bez mogućnosti da uče od onih koji su kreirali ukuse, uticali na tok savremene umetnosti na ovim prostorima i zastupaju sve ono što je tada značilo
umetnički aktivizam, kritičko mišljenje, neprilagođenost, inovativnost, pobunu!

U ovom kriznom trenutku bezidejnosti, besmisla, opšte apatije, pristajanja bez pogovora i odsustva svake kritike, uz veliki uticaj drugačije vrste komunikacije…inicijativa da se kroz inter-aktivne kreativne online radionice, sretnu predstavnici dve generacije i zajedno prođu kroz proces učenja i razmene iskustva….je inicijativa koja u svakom smislu predstavlja pravu „Pop Pobunu Umetnosti“, bez predrasuda, stereotipa, razlika, granica…sa puno solidarnosti.

Projekat realizuje Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, a podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Rambo Amadeus, muzičar

Jedan je od najistaknutijih kultnih ličnosti na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Poznati je tekstopisac, gitarista, pevač, zabavljač, kompozitor, izvođač, kao šampion jedra i eko aktivista.

Škart Prota, pesnik odmetnik

Prota, ponekad smota, zajedno sa školskim drugom Žoletom 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu osniva grupu Škart. Od tada, sada već 30 godina, uz mnogobrojne saradnice i saradnike, oni stalnim međusobnim sukobom ispituju i ukrštaju granične forme poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, muzike, alternativne edukacije i koječega.

Prvih 10 godina, sarađujući sa anti-ratnim kolektivima (Žene u crnom, CZKD, B92, KC Rex), Škart primenjuje strategiju uličnih samizdat-samodat akcija: Tvoje govno – tvoja odgovornost, Bonovi za opstanak, Tuga, Optužena/Nisam kriva.

Narednih 10 godina grupa ulazi u dugoročni proces iniciranja i razvijanja novih samostalnih kolektiva i umreženja. Inicijative nastale 2000. godine nastavljaju sa radom i danas, 20 godina kasnije: hor HORKEŠKART (sada HORKESTAR), ženske i muške verzije Novih kuvarica NEPRAKTIČNE ŽENE.

Trećih 10 godina nižu se nove inicijative : trening aktivne poezije PESNIČENJE, antigeneracijski kolektiv PRKOSNI PENZIONERI, lutka-animacijske radionice PPP (paper puppet poetry).

Radom na stripu (RAT, objavljen krajem 2019) i filmu (DUGA RESA, u pripremi) grupa ulazi u novu fazu istraživanja.

Svoja predavanja, akcije, radove, koncerte i radionice Škart izvodi širom Evrope, Amerike i Azije. Retrospektivne izložbe održane su u Rijeci/Hrv (2009), Londonu/Eng (2010), Beogradu/Srb (2012) i Nagoji/Jap (2013). Škart je 2010. godine predstavio akciju KLACKALIŠTE – poligon neravnoteže na Bijenalu Arhitekture u Veneciji.

Irena Ristić, umetnica ii istraživačica
Deluje u polju umetnosti i nauke. Piše, proba,režira, smišlja i izvodi radove, sklona socijalnim ogledima i psihološkim istraživanjima umetnosti, predaje, piše, objavljuje, uređuje, ponekad organizuje, sa studentima polemiše, i opet piše…

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Pisac je kojem se dogodila muzika, iako redosled objavljivanja dela sugeriše da se desilo obrnuto. Pažnju javnosti najpre je stekao tekstovima svojih pesama, a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a. Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a.

Njegovo bavljenje stripom ovenčano je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana, i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova, gde se stara o svim izdanjima Dilana Doga, italijanskog junaka.

Kao aktivista, učestvovao je u akcijama REX-a, Centra za nenasilje, Centra za ratnu traumu i organizacije ASTRA…

Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja, a prva dva njegova romana dobila su Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu.

Poslednjih godina angažovan je i u pozorištu: u DADOV-u se igrala dramska adaptacija romana Zajedno sami (po tekstu Branislave Ilić), a radio je i na komadima Klasni neprijatelj P.

Stojmenovića (tekst završnog songa), Istraživač noćnih mora, N. Zavišića (scenario) i Doktor Nušić, K. Mladenovića (tekstovi svih songova).

 

Autorka fotografije: Ana Danilović

Autor: Portal Media Press Srbija