Share
Lončar: Povećan broj pregleda u kovid ambulantama u Srbiji

Lončar: Povećan broj pregleda u kovid ambulantama u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je manji broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedelje, ali da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama, kao i da je povećan broj prvih pregleda.

Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

“Čuo sam jutros vest da je jedno ispitivanje prekinuto i to je normalno i daje priliku da se vakcina popravi. Tek kada se stvore uslovi, kad neka vakcina ispuni sve standarde, tek tada ćemo je preporučiti našim građanima”, rekao je Lončar RTS-u.

On je dodao da će od 1. oktobra početi vakcinacija protiv sezonskog gripa koja će pomoći da se ne ukrste virus gripa i Covid-19.

Ministar je rekao da su medicinski radnici spremni za novi talas epidemije virusa korona, da se o samom virusu ne zna sve, ali da su sada svi obučeni da koriste zaštitnu opremu.

Lončar je najavio da će se sastati sa direktorima bolnica koje nisu kovid, kako bi se iskoristilo ovo zatišje za ubrzano lečenje pacijenata čiji su pregledi odloženi zbog korone. On je dodao da će se odrediti prioriteti i ažurirati liste kako bi bilo obavljeno što više pregleda skenerom ili na magnetnoj rezonanci pre nego što se broj obolelih od kovida poveća.

Klinički centar Niš; foto: Portal Media Press Srbija

 

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor doktor Radmilo Janković poručuje da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine.

“Možda bi bilo previše pesimistično da kažem da polako već uočavamo neke trendove koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje. U svakom slučaju, pokušavamo da odmorimo već prenapregnut sistem, a naročito zdravstveno osoblje”, rekao je Janković.

 

Izvor: Beta.rs, Dnevno.rs