Share
Uručenjem nagrada zatvoren Leskovački festival filmske režije LIFFE

Uručenjem nagrada zatvoren Leskovački festival filmske režije LIFFE

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE završen je večeras svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem rediteljskog debija Gordana Kičića “Realna priča”.

Minutom ćutanja publika je odala počast reditelju Goranu Paskaljeviću, ovogodišnjem laureatu nagrade “Živojin Žika Pavlović” koji je preminuo 25. septembra, saopštili su organizatori.

Glumac Gordan Kičić rekao je, formalno zatvarajući festival, da je veoma počastvovan što je jedini glumac-reditelj u ovogodišnjoj selekciji.

“Na Akademiji sam se najviše družio sa rediteljima. Možda su oni to tumačili kao da bih ja igrao u njihovim filmovima, što i jesam, ali je mene zanimalo kako oni dolaze do celog ovog procesa”, rekao je Kičić.

Reditelj Srdan Golubović, dobitnik Gran prija “Živojin Žika Pavlović” za režiju filma “Otac”, rekao je da je nagrada značajna jer nosi ime po Pavloviću, koji je bio njegov profesor, na čemu mu zavide kolege iz regiona.

“I treba da zavide”, rekao je Golubović i zahvalio takođe svom bivšem profesoru, mentoru, reditelju i umetničkom direktoru festivala Darku Bajiću koji mu je, kako je rekao, dao priliku da s njim radi, sarađuje i da uči od njega.

Golubović je takođe zahvalio Bajiću i zbog strasti prema filmu koju mu je preneo.

“Istu tu ljubav, strast i energiju Darko je preneo na ovaj divan festival. Zbog toga ga danas svi mi koji se bavimo režijom smatramo dragocenim mestom”, zaključio je on.

Druga i treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” za režiju uručena je Mladenu Đorđeviću i Marku Đorđeviću, dok je slovenački reditelj Matjaž Ivanišin nagrađen u kategoriji Nezavisni film.

Nagrada za najbolju žensku ulogu uručena je Ivani Vuković, a za mušku ulogu Filipu Đuriću.

LIFFE festival održan je od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i onlajn, a prikazan je 41 film u četiri kategorije, od kojih tri takmičarske i jedna revijalna.

Festival je organizovao Leskovački kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

 

Izvor: Beta.rs