Share
Promene vremena i zdravlje: Od glavobolje do srčanog udara

Promene vremena i zdravlje: Od glavobolje do srčanog udara

Koliko puta ste od svojih bližnjih čuli da se osećaju loše zbog vremenskih prilika. Umor, neispavanost, glavobolja i mučnina su samo neke od nuspojava loših vremenskih uslova. Posebno nagle promene vremena utiču na naš organizam.

Poslednjih godina se vreme izrazito promenilo. Sve je više naglih promena vremena kada u samo jednom danu temperature padnu ili se dignu za 20 stepeni, a tada najčešće osećamo onu poznatu težinu.

Simptome i tegobe koje osećamo prilikom vremenskih promena nazivaju se meteoropatija, a osobe koje pate od njih su – meteoropate.

Promene krvnog pritiska

Vaš pritisak može da varira iz brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Naime, kada dolazi do naglih promena vremena, dolazi i do promena pritiska, a to direktno utiče na naš organizam.

Pod uticajem visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova, što može dovesti do pada krvnog pritiska. Kod niskih temperatura dolazi pak do sužavanja krvnih sudova, što može uticati na povećanje krvnog pritiska.

Glavobolja

Osobe koje su inače sklone glavoboljama, teško podnose nagle i ekstremne promene vremena. Česte su i pojave migrenskih napada.

Problemi sa spavanjem

Vreme utiče i na naš san. Leti se zbog visokih temperatura dogodi da ne možemo da zaspimo, dok ulaskom u jesen počinjemo da spavamo duže.

Istraživanj je pokazalo da su ispitanici tokom oktobra, odnosno tokom jeseni, spavali čak i do tri sata duže nego u bilo koje drugo doba u godini.

Nažalost, to ne znači da smo odmorniji. Ispitanici se nesu osećali bolje i poletnije, naprotiv, bili su umorniji nego kad su spavali manje.

Povećan broj srčanih udara

Kada su temperature niže, krv sporije teče našim venama, a to i te kako utiče na srce. Nažalost, tokom hladnijih dana povećava se rizik od srčanog udara.

Problemi s disanjem

Izrazito visoke ili niske temperature negativno utiču na naš disajni sistem, zato se nemojte iznenaditi ako osetite probleme s disanjem.

Oslabljen imunitet

Nagle i ekstremne vremenske promene direktan su udar na imunološki sistem, zato se nemojte iznenaditi ako s padom temperature obolite od prehlade.

 

Izvor: Direktno.rs