Share
Pretpremijerna i premijerna izvođenja predstave ‘Šesti oktobar’ u niškom Narodnom pozorištu

Pretpremijerna i premijerna izvođenja predstave ‘Šesti oktobar’ u niškom Narodnom pozorištu

Pozorišna predstava „Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)“, rađena po tekstu Tise Milić, u režiji Andreja Nosova, koja predstavlja koprodukciju Narodnog pozorišta Niš i Hartefakt Fonda iz Beograda, biće pretpremijerno i premijerno izvedena u periodu od 4. do 10. oktobra u niškom teatru.

Zbog epidimiološke situacije i smanjenog kapaciteta sale, zakazana su dva pretpremijerna (04, 05. oktobar) i tri premijerna izvođenja (06, 08. i 10. oktobar).

U predstavi igraju: Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski. Saradnica na tekstu je Biljana Srbljanović.

Više o predstavi:

Komad „Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)“ govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo.

Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu.

Tisa Milić

Tisa Milić je rođena 1992. u Beogradu. Osnovne i master studije dramaturgije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radila je na scenarijima za kratkometražne filmove, pisala za radio, magazine koji se bave kulturom, radila kao dramaturškinja na pozorišnim predstavama i kao kopirajter.

Reč reditelja:

Ovo je priča o jednom letovanju. O nadi da će možda biti bolje. Ovo je priča o jednom rođendanu. O porodici. O automobilu koji je trebalo da reši našu budućnost.

Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala. Tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa.

Do sledeće proslave.

Andrej Nosov:

Andrej Nosov je završio master studije pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na programu Das Teatra u Amsterdamu. Režirao je u više pozorišta u regionu i Srbiji, kao i u brojnim regionalnim koprodukcijama. Direktor je Hartefakt fonda. Dobitnik je značajnih priznanja i pokretač je brojnih inicijativa za unapređenje regionalne saradnje i pomirenja.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara, dok je ulaz na predstavu moguć uz korišćenje epidemioloških maski. Predstave počinju u standardnom terminu, od 20 časova.

 

Izvor fotografija: Narodno pozorište Niš

Autor: Portal Media Press Srbija