Share
Jednostavni i efikasni saveti za prevenciju respiratornih infekcija

Jednostavni i efikasni saveti za prevenciju respiratornih infekcija

Pojedine navike kao i pojedini nutrijenti mogu nam pomoći u odbrani protiv respiratornih infekcija.

Za početak, važno je da sprečite eventualni nedostatak vitamina D u organizmu. Istraživanja su pokazala da su osobe kojima nedostaje ovaj vitamin podložnije infekcijama gornjeg respiratornog trakta, kao i da uzimanje dodataka ishrani sa 400IU vitamina D dnevno pomaže u prevenciji ovih bolesti. Kada je reč o mineralima, cink smanjuje rast virusa, a uzimanje suplemenata sa cinkom moglo bi da umanji trajanje i ozbiljnost simptoma infekcije. Probiotici su isto tako važni – namirnice kao što su jogurt, kefir, prirodno fermentisana turšija, kombuha mogu da pomognu vašem imunitetu da se odbrani uzročnika infekcija. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje redovno uzimaju suplemente sa probioticima ređe oboljevaju od prehlada.

Izuzetno je važno da dovoljno spavate – istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju manje od 7 sati imaju 3 puta veće šanse da dobiju prehladu nakon što su izložene rinovirusu, nego osobe koje noću spavaju najmanje 8 sati. Pokušajte i da smanjite stres, budući da povišen kortizol smanjuje sposobnost organizma da se odbrani od infekcije.

Naravno, jedan od najvažnijih saveta jeste da održavamo ruke čistima – redovno ih perite sapunom tokom najmanje 20 sekundi, i potrudite sa da što manje dodirujete oči, nos i usta. Jedno manje istraživanje je pokazalo da ljudi dodiruju lice u proseku 16 puta na sat. Pokušajte da osvestite koliko to činite i da iskorenite tu naviku budući da virusi najpre napadaju putem sluznice nosa i usta. Takođe, redovno čistite vaš mobilni telefon dezinfikujućom maramicom – razmislite gde sve spuštate telefon i koliko često ga tokom dana koristite (kao i da li su vam ruke čiste prilikom korišćenja). Nedavno istraživanje je pokazalo da neki mobilni telefoni na površini mogu kriti i deset puta više bakterija nego, verovali ili ne, daske za wc šolju.

 

Izvor: Doktor.rs