Share
Dramatičan broj obolelih i preminulih od korona virusa u Srbiji

Dramatičan broj obolelih i preminulih od korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.015 osoba, njih 3.822 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 17 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje se nalazi 163 pacijent.

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković ponovo je napomenuo danasda je svaka preventivna mera blaža od virusa, te da ne sme biti propusta u sprovođenju onih koje su trenutno na snazi, “inače nam nove mere neće pomoći”.

Razmatramo skraćivanje radnog vremena kafića i restorana jer je u večernjim satima veći rizik. I preko dana, kada restorani rade, mora da se drži distanca. Ako osobe nisu članovi istog domaćinstva, dozvoljeno je najviše dve osobe za istim stolom. Mora da se drži distanca od dva metra i nose maske kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Iako nošenje maski na otvorenom još nije zakonski kažnjivo, preporuka je da se ona nosi svuda gde može da dođe do međuljudskog kontakta – objašnjava dr Janković.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se u narednih sedam dana očekuje dalji skok broja obolelih od korona virusa.

Ministarstvo zdravlja će dati sve od sebe da svakom obolelom pruži potrebnu negu, kao i bolničko lečenje, ukoliko je potrebno – rekao je Đerlek.

Niška Hala “Čair” ponovo privremena kovid bolnica

U Nišku privremenu kovid bolnicu na Čairu stigli su prvi pacijenti. Trenutno je smešteno petoro ljudi sa blažom kliničkom slikom koji nemaju upalu pluća, navodi dr Goran Mitrović.

Dodaje da je ovo trenutno stanje i da se novi pacijenti očekuju i tokom večeri.

Inače svi pacijenati na Čairu su iz okolnih gradova, i prethodno su bili smešteni u rehabilitacionom centru u Niškoj banji.

Nišlije sa lakšim siptomima kovida19, uz terapiju, upućuju se na kućno lečenje i izolaciju, kaže dr Mitrović.

 

Izvor: Blic.rs