Share
Koliko kilometara možete preći kada je gorivo na ‘rezervi’

Koliko kilometara možete preći kada je gorivo na ‘rezervi’

Sve nas uhvati panika kada se uključi žuta lampica na instrument tabli u automobilu koja sugeriše da nam ponestaje goriva. Postoje i oni koji znaju kako iskusno da iskoriste gorivo do kraja, iako se ne preporučuje jer će dovesti do oštećenja pumpe za gorivo, a u filtere goriva mogu ući nečistoće sa dna rezervoara.

Mnogo istraživanja je urađeno kada je u pitanju koliko još automobil može da pređe sa rezervom goriva, ali svaki vlasnik automobila treba da zna koliko mu auto u proseku troši.

Oko 5 litara ostaje na rezervi, ali da biste dobili tačan podatak primenite ovaj metod. Kada se uključi lampica, svratite na pumpu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se upali lampica.

Sa nekim automobilima preći ćete više od 70 km na rezervi, a sa drugima manje od 40, a dosta zavisi i od stila vožnje, takođe i od toga kuda vozite: selu, gradu ili autoputu. Svakako ćete na autoputu, gde je ograničenje manje, biti najekonomičniji.

Posle ovog saveta svakako ćete biti mirniji, jer ćete znati koliko goriva vam ostaje u rezervoaru uključivanjem žute lampice.

 

Izvor: Dnevno.rs