-
Sutra počinju Pedeset prvi susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije - 4 sata pre
-
Sara Jo, Bojan Perić i Branko Lazić sa Bijonse, Polom Pogbom i Mo Salahom u zajedničkoj misiji ‘Imposible Is Nothing’ - 5 sata pre
-
Žene otkrivaju šta ih najviše uzbuđuje tokom seksa - 17/04/2021
-
‘Jelen pivo’ daje snažnu podršku reciklaži limenki - 17/04/2021
-
Izdaje se nova garsonjera u centru Niša - 17/04/2021
-
Radnički sutra dočekuje Javor - 17/04/2021
-
Jović i Rebrača birali drim-tim na otvorenom času košarke u Nišu - 17/04/2021
-
Instagram testira novu opciju: Da li vam je već stiglo ovo obaveštenje? - 16/04/2021
-
Ministar Tončev na otkrivanju spomenika vojniku Ljubiši Božilovu iz Surdulice - 16/04/2021
-
Martać i Stojanović za jači Radnički - 16/04/2021
Reč naučnika: Pored toga što goji, brza hrana i zaglupljuje
Ako rešavate ukrštene reči i sudoku, ako gledate kvizove nadajući se da ćete naučiti nešto novo, važno je da znate da svaka čokoladica ili čips mogu da unište vaš trud.
Studija koju su sproveli istraživači sa univerziteta u Oregonu i objavili u časopisu Neuroscience pokazuje da ishrana bogata mastima i šećerima može negativno uticati na “kognitivnu fleksibilnost” i na sposobnost da se prilagodimo na promene.
Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu s različitim nivoima masti i šećera, a potom su morali da prođu niz testova, kako bi se pratile promene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.
Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sistemu miševa iz svake kontrolne grupe.
– Bakterije mogu da ispuste spojeve koji deluju kao neurotransmiteri, stimulišu živce ili imunološki sistem i time utiču na niz bioloških funkcija – pojasnila je Keti Magnuson, profesorka na fakultetu Veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling.
U četiri sedmice, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu s visokim udelom masti i šećera počele su da opadaju, posebno kad bi se promenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utiče na smanjenje moždanih funkcija identifikovane su bakterije u probavnom traktu.
Ljudi tom delu svog tela posvećuju više pažnje nego ikada. Mlekarska industrija koristi termin “probiotik” kako bi svojim proizvodima privukle one koji teže zdravom načinu života, a naučnici sve više pažnje posvećuju milijardama bakterijama koje žive u probavnom sistemu.
Jedna od prvih studija koje su povezale crevne bakterije s moždanim funkcijama sprovedena je u Centru Gail and Gerald Oppenheimer.
U istraživanje su bile uključene tri grupe žena, jedna je konzumirala jogurte s dodanim probioticima svakodnevno tokom četiri nedelje, druga je jela jogurte bez probiotika, a treća nije menjala ishranu.
Grupe bez probiotika pokazale su loše rezultate u kognitivnim testovima, ali i u testovima povezanima s emocijama.
– Ovo istraživanje ukazuje na to da šećer i masti menjaju zdrave bakterijske sisteme, a to je jedan od razloga zašto je ta hrana štetna za nas – tvrdi Magnuson.
Izvor: Nadlanu.com