Share
Kada je bezbedno videti se sa nekim ko je preležao koronu?

Kada je bezbedno videti se sa nekim ko je preležao koronu?

Kako da procenite kada je sigurno da budete u blizini nekoga ko je preboleo kovid 19 bez straha od potencijalne zaraze? Ovo pitanje muči mnoge koji su u kući, ali i među prijateljima, kolegama imali nekog pozitivnog.

Tri su uslova koja morate zadovoljiti kako biste se bez imalo brige mogli ponovno družiti sa osobom koja je imala koronu.

Prvo je važno znati da vreme inkubacije traje između tri i 14 dana, a u blažim slučajevima bolest traje oko dve nedelje. Ipak, ponekad su potrebne i nedelje, čak i meseci da se osoba potpuno oporavi od kovida 19.

Uopšteno, kad se govori o pojavi simptoma, to se događa u periodu od 11 i po dana, piše Health.

Lekari savetuju onima koji su bili s obolelima u kontaktu da se samoizoluju na 10 dana, što označava ujedno i period iščekivanja simptoma.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od kovida 19 ako su ispunjeni sledeći uslovi:

– prošlo je 10 dana od pojave simptoma

– osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja bilo kakvih lekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata

– simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali

“Neke osobe mogu imati i dugotrajne simptome ali to ne znači da su zarazne. Nekim ljudima treba samo više vremena da se vrate u prvobitno fizičko stanje”, rekao je za Health dr Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti i profesor medicinske škole pri univerzitetu Vanderbilt.

Ako je osoba imala pozitivan test, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi nakon što prođe 10 dana od testiranja.

 

Izvor: Dnevno.rs