Share
Evo zbog čega vam se spava nakon obroka

Evo zbog čega vam se spava nakon obroka

Veliki broj ljudi ima problem sa pospanošću nakon obroka, do pospanosti dovodi veća količina proteina i soli u hrani, ali i količina hrane koju pojedemo za jedan obrok, zaključili su naučnici sa The Scripps Research Instituta u SAD-u.

Nakon istraživanja u kom su pratili ponašanje voćnih mušica, naučnici su povezali konzumiranje određene hrane sa osećajem pospanosti i potrebom za snom nakon toga – što se dešava i ljudima i mušicama.

Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon jela pokazuju da mušice koje su više jele – duže spavaju kasnije, gde san može da traje od 20 do 40 minuta, nakon čega su se vraćale u normalno stanje budnosti.

Kako bi se ustanovilo da li postoji povezanost ovog stanja sa određenim namirnicama – mušice su dobile hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera, nakon čega je jedno bilo jasno – proteini i so utiču na san nakon obroka, dok namirnice sa većom količinom šećera u sebi ne mogu da dovedu do ovog stanja.

Ukoliko želite da izbegnete ili pak da izazovete potrebu za snom nakon jela, pažljivo birajte šta ćete pojesti za taj obrok.

 

Izvor: Novimagazin.rs