Share
Masovni protest Nišlija na mestu pogibije pešaka

Masovni protest Nišlija na mestu pogibije pešaka

Nekoliko hiljada građana Niša protestovalo je danas na mestu gde je u ponedeljak, 4. januara, Nemanja Stamenković (19) audijem usmrtio pešake Andreja Pekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Foto: YouTube/24 Vesti (printscreen)

Građani su blokirali saobraćaj i u protestnoj povorci otišli do centra grada zahtevajući zaštitu od bahatih vozača i strože kazne za izazivače saobraćajnih nesreća.

U pozivu za protest, podeljenom preko društvenih mreža, bilo je rečeno da se okupljanje tiče svih građana jer „već danas na nekom trotoaru može da bude pokošen neko od nas ili nama bliska osoba“.

Nišlija Milan Miljković rekao je novinarima da je on putem društvenih mreža pozvao na protest, pre svega roditelje, jer je, kako je rekao, „dete svakog nas“ moglo da bude na trotoaru Bulevara Medijana gde je automobil pokosio ljude.

„Ovo traje mnogo dugo. Svuda širom grada se dešavaju nesreće, na Bulevaru Nemanjića, u Durlanu su dve sestre poginule, u Niškoj Banji je na putu poginuo mladić. U 80 odsto slučajeva su krivci bili pod dejstvom alkohola“, rekao je Miljković.

On smatra da je to osnovni uzrok to što „jedan ne bude osuđen, dobije neku povlasticu i onda to ide lančano, to je autodestrukcija društva. Svako se toleriše i onda neko dođe ovde i pokosi naše dete na trotoaru“.

Gabrijela Ilić, ćerka poginulog Dejana Ilića, kazala je da je na protest došla da bi pitala dokle će se određivati „mizerne“ kazne za saobraćajne udese.

„Hoću da pitam dokle će bahati mamini i tatini sinovi da ubijaju naše roditelje, decu, bake i dede. Kako da objasnim bratu koji ima pet godina i čeka oca svakog dana na vratima, da on neće da se vrati kući. Dokle će ovo da se dešava?“, pitala je Ilić.

Građani koji su se okupili da iskažu nezadovoljstvo zbog saobraćajne nesreće koja je potresla mnoge nišlije nastavili su mirni protest pred zgradom Saobraćajne policije i od načelnika Policijske uprave u Nišu Slaviše Virijevića zatražili su konkretan spisak akcija za „zaustavljanje divljanja na ulicama“ do naredne subote i za tada najavili novi protest.

Virijević im se obratio tvrdnjom da je Niš bezbedan grad i obećao “da će biti učinjeno sve da bude još bolji i bezbedniji”.

Ceo snimak protesta ispred Uprave Saobraćajne policije u Nišu se može videti na OVOM linku.

 

Izvor video snimaka: 24 Vesti; Niška inicijativa

Izvor: Beta.rs