Share
Argentinski ‘Festival Jazz en la Playa’ na Nišville TV tokom vikenda

Argentinski ‘Festival Jazz en la Playa’ na Nišville TV tokom vikenda

Gledaoci Nišville TV moći će predstojećeg vikenda, odnosno u subotu i nedelju, 30. i 31. januara da besplatno gledaju i slušaju kompletan program argentinskog “Festival de Jazz en la Playa”, odnosno nastupe sastava: Jazz 4, Ad Libitum, Miguel Angel Tallarita, Nevua Jazz Trio, Tango Jazz Quartet, Sotavento Big Band, Orquqesta de Monte, Orquesta de Cañuelas, Marcelo Gillespi Rodriguez.

Vikend na Nišville TV platformi u znaku argentinskog jazz festivala

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji kroz nastupe, a sada već i prijateljstvu Nišville jazz festivala i argentinskih muzičara okupljenih oko Tango Jazz Quarteta i Sotavento big benda, tokom predstojećeg vikenda, u subotu i nedelju (30. i 31. januara) na Nišville TV platformi biće emitovan kompletan program dvadesetog izdanja “Festival de Jazz en la Playa” (Jazz festival na plaži) koji je proteklog vikenda održan u argentinskom gradu Ostendeu koji se nalazoi na Atlantskom okeanu i udaljen je 400 kilometara od Buenos Airesa. Direktor ovog festivala je saksofonista, kompozitor, dirigent i pedagog Gustavo Firmenich (inače i lider pomenutih sastava Tango Jazz Quartet i Sotavento Big Band). Tokom proteklih dvadeset godina, na scenam ovog festivala nastupili su svi najznačajniji argentinski i južnoamerički muzičari, ali i džezeri iz svih ostalih krajeva sveta predstavljajući čitavu lepezu stilova od svinga, preko bi bapa i hard bapa, do različitih fuzija džeza i drugih stilova – pogotovo argentinske muzičke tradicije. Takođe, festival je uvek bio ortvoren za predstavljanje mladih sastava kojima su ti nastupi po pravilu bili značajna “odskočna daska” za dalju karijeru.

Publiku ovog festival osim stanovnika ovog dela, ali i cele Argentine, čine turisti iz celog sveta, a ovogodišnje izdanje je uz poštovanje protokola za suzbijanje virusa Covid-19 bilo kombibnacija živih nastupa u odmaralištu Barlovento Beach u Ostendeu i prethodno snimljenih koncerata. Festival je u direktnom prenosu ili u odloženim snimcima, emitovan na tridesetak platformi jazz festivala i klubova od Njujorka do Mozambika – uključujući i istoimeni belgijski grad Ostende. Inače ova dva grada istog imena su i zvanično pobramitljena jer su argentinski Ostende početkom 20. veka osnovali upravo imigranti iz Belgije.

 

Autor: Portal Media Press Srbija