Share
Otkriven novi dokaz koji upućuje da je na Marsu nekada postojao život

Otkriven novi dokaz koji upućuje da je na Marsu nekada postojao život

Dvojica britanskih naučnika otkrila su vodeno isparenje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na crvenoj planeti nekada postojao život.

Foto ilustracija: Profimedia

Naučnici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rekama. Danas je sva voda crvene planete uglavnom zarobljena u ledenim poluloptama ispod površine. Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski naučnici s univerziteta Open, sugeriše da se deo te vode ispušta u obliku hlorovodonik u Marsovu atmosferu.

Otkriće je ostvareno zahvaljujući malom uređaju NOMAD – koji je učvršćen na sondi ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskozmosa, a koji meri svjetlost koja prolazi kroz Marsovu atmosferu. Zajednički rusko-evropski projekt ExoMars-2016 prvi put je otkrio hlorovodonik u atmosferi Marsa ukazujući na nepoznate hemijske procese, saopštila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

„Instrument NOMAD temeljno menja naše shvatanje evolucije vode na Marsu“, kaže doktor Maniš Patel, jedan od autora studije.

Instrument „pruža dosad neviđeno saznanje o izotopima vode u atmosferi Marsa u zavisnosti od vremena i njihove lokalizacije na planeti“ i to je „ključan element za razumevanje kako je Mars s vremenom izgubio svoju vodu“ i posledično tome „prestao da bude planeta na kojoj je moguć život“.

Sju Horn, vođa svemirskog istraživanja u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocenjuje da su ta istraživanja „ključan element u našem nastojanju da otkrijemo tajnu crvene planete“.

Nova studija objavljena je u nedelji ‘velike gužve’ na Marsu. Upravo u sredu, kada je studija objavljena u naučnom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu, više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela. Dan ranije, sonda Hope (ili na arapskom Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspešno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. februara očekuje se i dolazak američkog rovera Perseverance. U do sada najambicioznijoj američkoj misiji na Mars, tonu teški Perserverance pokušaće da se spusti u stenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.

 

Izvor: Krstarica.com