Share
Osvećena biblioteka ‘Starac Nikanor Hilandarac’ pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu

Osvećena biblioteka ‘Starac Nikanor Hilandarac’ pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija u parohijskom domu hrama Vaskrsenja Hristovog pri Hilandarskom Metohu u Nišu svečano je otvorena biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac” u četvrtak, 4. marta 2021. godine nakon večernje službe u ovom hramu.

Biblioteka nosi naziv “Starac Nikanor Hilandarac”, koji je obnovio Hilandarski Metoh u Nišu, a za datum svečanog otvaranja izabran je upravo datum njegovog blaženog usnuća u Gospodu pre 31 godine.

Vladika niški se po osvećenju obratio prisutnima.

“Verujemo da je ovo samo početak, i da će biblioteka koju ovde vidimo da se širi i da raste i da bude na korist svih građana Niša”, istakao je Vladika, a zatim uručio i blagodarnice koje je bratstvo hrama namenilo svim zaslužnim pojedincima i institucijama, koji su pomogli da se oformi ova biblioteka.

Sa formiranjem biblioteke bratstvo hrama je, pod rukovodstvom starešine hrama i upravitelja Biblioteke protojereja Bobana Stojkovića, započelo tokom vanredne situacije proglašene u našoj zemlji 2020. godine, usled pandemije virusa Kovid 19.

Za jedanaest meseci prikupljeno je nekoliko hiljada knjiga od kojih je selektovano preko tri hiljade naslova koji svojom tematikom priliče parohijskoj biblioteci.

Veliku pomoć u formiranju ove biblioteke pružili su uprava i bibliotekari Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, koji su kompletnu bibliotečku građu stručno sredili.

Formiranje biblioteke pomogli su donacijom značajnog broja knjiga i Matica srpska, Narodna biblioteka Srbije,  Biblioteka Grada Beograda i Službeni glasnik, kao i Centar za crkvene studije, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu i Međunarodni centar za pravoslavne studije.

 

Izvor fotografija: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

Autor: Portal Media Press Srbija