Share
UŽN HAJR Niš: Svaki vid nasilja treba prijaviti nadležnim institucijama

UŽN HAJR Niš: Svaki vid nasilja treba prijaviti nadležnim institucijama

Članice Udruženja žrtava nasilja HAJR iz Niša okupile su se danas u Obrenovićevoj ulici kako bi skrenule pažnju sugrađanima da svaki vid nasilja treba prijaviti nadležnim institucijama.

Koordinatorka UŽN HAJR-a za Niš, Maja Mladenović, ističe da je nasilje u porastu i da treba preduzeti hitne mere ka rešavanju ovog problema:

Slogan današnje akcije “Budi srećna, nisi sama” nosi jasnu poruku i podršku ženama koje trpe psihičko i fizičko zlostavljanje. Skećemo pažnju institucijama i pojedincima da nasilje nije normalna pojava u našem društvu – ističe Mladenovićeva.

Epidemija koronavirusa donela je i porast žrtava porodičnog nasilja. Prema aktuelnoj statistici u Srbiji je od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 20 žena. Svakodnevno nam se javljaju majke, ćerke i supruge kojima je potrebna naša pomoć, zato apelujem na sve građane da obavezno prijave nasilnike. 

Udruženje HAJR je nedavno postalo član radne grupe za promenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i borićemo se za oštrije kazne za počinioce vršnjačkog, porodičnog i nasilja nad ženama i muškarcima, – zaključuje Mladenovićeva.

Akciju je podržala Opština Palilula koja je povodom osmog marta obezbedila cveće koje su članice udruženja delile našim sugrađankama uz adekvatne poruke podrške i ručne radove iz njihove radionice.

 

Autor: Portal Media Press Srbija