Share
Vladavina prava i zaštita ljudskih prava ostaju prioritet Evropske unije i Saveta Evrope u Srbiji

Vladavina prava i zaštita ljudskih prava ostaju prioritet Evropske unije i Saveta Evrope u Srbiji

Unapređenje zaštite ljudskih prava, demokratsko i inkluzivno društvo, zagarantovana sloboda medija i govora, kao i snažno i nezavisno sudstvo, moraju ostati prioriteti vlade Srbije i njenih partnera, uprkos teškoćama koje sa sobom nosi pandemija korona virusa. Zahvaljujući kontinuiranim naporima srpskih vlasti na usklađivanju sa evropskim standardima i značajnoj podršci partnera – Evropske unije i Saveta Evrope, druga faza programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022” nastaviće da se bavi problemima u ovim oblastima, prilagođavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ovo je istaknuto na današnjem drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope.

Drugi sastanak upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“

Tobijas Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu poželeo je dobrodošlicu učesnicima i istakao značajnu ulogu institucija država korisnica, partnera i aktera civilnog društva u sprovođenju programa. „Želeo bih da se zahvalim institucijama Srbije i Evropskoj uniji na izvanrednoj saradnji koju imamo tokom godina. Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu 2021. obeležava 20 godina rada. Zahvaljujući snažnim partnerstvima koja smo izgradili tokom dve decenije, uspeli smo da ostvarimo značajne rezultate i tokom prošle godine, uprkos izazovnim okolnostima“, zaključio je Flesenkemper.

Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu

Ovom prilikom, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Republike Srbije, rekla je da reforma u oblasti vladavine prava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju i njene građane.

„Program podrške Saveta Evrope i Evropske unije obezbeđuje suštinsku ekspertizu neophodnu za reformu pravosuđa i vladavinu prava, borbu protiv trgovine ljudima i diskriminacije, zaštitu osetljivih grupa, kao i za visoke standarde u oblasti slobode medija i govora. Sa našim evropskim partnerima težimo ka zajedničkom cilju da Srbija kao demokratska, održivo razvijena i efikasna država postigne članstvo u Evropskoj uniji“, naglasila je Joksimović.

Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji saglasan je da su jačanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava prioritet za bolji život građana Srbije.

„Evropska unija sarađuje sa svim relevantnim akterima u Srbiji i međunarodnim partnerima. Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno je važna, posebno kroz program “Horizontal Facility“, kako bi se pomoglo u izradi boljeg zakonodavstva, obučilo više pripadnika organa reda, tužilaca i sudija, ali i obezbedila bolja zaštita žrtava zločina“, rekao je ambasador Fabrici.

Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

Pilar Morales, šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope istakla je posvećenost Saveta Evrope, zajedno sa Evropskom unijom, da nastavi da podržava Srbiju u njenim reformskim procesima.

„Fleksibilnost programa „Horizontal Facility“ omogućila je konkretne mere prilagođavanja, preduzete uz poštovanje glavnog cilja, a to je pružanje podrške vlastima u obezbeđivanju bolje zaštite prava građana Srbije, u skladu sa evropskim standardima, a posebno u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ona.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije rekla je da su, više nego ikada ranije, ljudima danas potrebne ideje na kojima je osnovan Savet Evrope.

„Mir među ljudima, dijalog, ljudska prava i nova solidarnost su jedino čime iz globalne pandemije možemo izaći, sa više saosećanja i humanosti, a manje nepravde i nejednakosti. To dugujemo generacijama koje dolaze posle nas“, zaključila je.

„Ministarstvo pravde postiglo je značajan napredak u reformskoj agendi Republike Srbije, pokazujući da je zajednička podrška Saveta Evrope i Evropske unije kroz program „Horizontal Facility“ u proteklom periodu, nesporno važna na našem putu do punopravnog članstva u EU“, rekla je Jelena Deretić, pomoćnica ministra pravde Republike Srbije, posebno ističući neke od ciljeva programa na polju pravosuđa.

„Ovaj program bavi se nedostacima pravosuđa u Srbiji u sferi etike i integriteta, nudi nesumnjivu podršku u procesu jačanja vladavine prava i stvara čvrst temelj u daljem jačanju efikasnosti zakonodavnih okvira Srbije“, zaključila je Deretić.

 

Autor: Portal Media Press Srbija