Share
Osobe koje imaju mnogo prijatelja na Fejsbuku često pate od ove bolesti

Osobe koje imaju mnogo prijatelja na Fejsbuku često pate od ove bolesti

Ako imate stotine prijatelja na Fejsbuku to može da dovede do toga da postanete popularni, ali i bolesni.

Naime, istraživači u Koloradu su otkrili kako su ljudi koji imaju više prijatelja na Fejsbuku slabijeg zdravlja, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Fejsbuka. To može da znači da su zabrinuti jer im neko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtev za prijateljstvo.

– Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti više puta dnevno se uloguju na Fejsbuk. A anksioznost je povezana sa padom imuniteta i lošijim zdravljem – tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu u kojem je 89 studenata odgovaralo na pitanja o svom zdravstvenom stanju i Fejsbuk navikama.

O korišćenju Fejsbuka i vremnu provedenom na toj društvenoj mreži kao i njenom uticaju govorio je autor studije Džej P. Kampisi.

– Ako želite da se osećate manje usamljeni ili srećniji i zdraviji, buljenje u vaš mobilni telefon ili računar nije pravi način – rekao je Džej P. Kampisi.

Naime, prethodno istraživanje potvrdilo je da što se duže zadržavate na Fejsbuku, to se lošije osećate jer vam se čini da traćite svoj život.

Ipak, u poređenju sa surfovanjem internetom, Fejsbuk je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.

 

Izvor: Dnevno.rs