Share
Pozorište lutaka obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva

Pozorište lutaka obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva

Poštujući mere Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, predstojećeg vikenda neće biti predstava na matičnoj sceni, ali je Pozorište lutaka povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade i Svetskog dana lutkarstva pripremilo program koji će gledaoci moći da prate preko Jutjub kanala:

Pozorište lutaka Niš; foto: Portal Media Press Srbija

Subota, 18.00: Predstava „Mali princ“
Nedelja, 11.30: Predstava „Carev zatočnik“

Ovi datumi se obeležavaju u okviru Nedelje izvođačkih umetnosti koja obuhvata:

 Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. mart
 Svetski dan lutkarstva, 21. mart
 Svetski dan pozorišta, 27. mart

Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. mart

Ovaj dan se obeležava u organizaciji Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade ASITEŽ, pod sloganom „Povedite dete u pozorište“.

Jasna poruka upućena odraslima. Bez obzira kog su formata programi koje pozorišta širom sveta pripremaju, zadatak je isti i važan: preneti poruke javnosti o značaju i dejstvu pozorišta u razvoju i vaspitanju dece i mladih.

U ime ASITEŽ centra Srbije ovogodišnju poruku povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade pripremila je Anja Suša, pozorišna rediteljka i profesorka pozorišne režije na Stokholmskom univerzitetu umetnosti.

Povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade

„Kako uopšte početi poruku u slavu pozorišta, posle čitave godine koja je protekla takoreći sasvim bez pozorišta?
Kako je moguće rečima slaviti pozorište, sada, kada reči sve više blede, zamuckuju i posustaju pred realnošću koju nastoje da opišu i objasne – naročito deci?

Ova poruka bi, stoga, veoma lako mogla da se pretvori u poruku samosažaljenja u ime nas, pozorišnih umetnika, širom planete, koji smo, možda prvi put u našoj umetničkoj egzistenciji, suočeni sa fundamentalnim pitanjem sopstvenog smisla i smisla pozorišne umetnosti, ali i pitanjem zajedništva, zajednice i solidarnosti koji su osnovna supstanca pozorišta još od njegovih ritualnih pra-početaka.

Ova poruka bi, zaista, mogla da bude i patetični vapaj za prošlim vremenima, koja naše sećanje, pretvara u bolja nego što su zaista bila.

Ova poruka bi mogla da bude i opomena našoj posrnuloj savesti zbog planete koju svakim danom sve više pustošimo, dok naša i pluća naše dece udišu trulež i otrove naše bahate ravnodušnosti i apatičnog prihvatanja klasne, etičke, rasne i socijalne nejednakosti, koja će, brže nego što želimo da verujemo, dovesti do toga da nezagađeni vazuh i čista voda postanu privilegija bogatih i moćnih.

Ova poruka bi, lako, mogla da se pretvori u romantizovanu čežnju za udobnošću pozorišne dvorane, za svetlošću reflektora koji boje naše scenske svetove najlepšim bojama i ispunjavaju naše uši lepim zvucima udaljenih predela na koje nas vodi imaginacija podstaknuta pozorišnom mašinerijom i trikovima.

Ali ova poruka bi, takodje, mogla da bude poruka o moći predstavljanja i zamišljanja. Zato vas sada molim da zatvorite oči.

Zatvorite oči i zamislite da više nismo usamljeni između naših skučenih zidova, bez obzira da li su sagrađeni od betona ili naprosto od predrasuda.

Zamislite da će i ova nevolja jednom proći, a kada prođe, zamislite da ćete, srećni i nasmešeni da se zagrlite sa onima koji su tu, pored vas, bez obzira na to da li ih poznajete ili ne. Zamislite da ćete ih upoznati. Zamislite da ćete se zagrliti rukama i telima, ali i srećnim mislima i verom da je moguće uraditi nešto dobro za nekoga ko će tu dobrotu preneti nekom drugom koji će je preneti nekom trećem, treći četvrtom i tako redom – sve dok ne nestane i poslednja loša misao koja proizvodi loša dela.

Zamislite da je svaki čovek u svakom deliću sveta podjednako vredan i da njegova vrednost nema veze sa ekonomijom – nego samo i isključivo sa ljudskošću. Zamislite sada da kišne kapi počinju da padaju nagore, da sneg odjednom ima ukus sladoleda, da pravo sa ulice, kao sa velike trampoline, možemo da odskočimo tako daleko da dodirnemo zvezde. Zamislite da ste deo velikog, dobro uvežbanog ljudskog orkestra koji svira najlepšu muziku koja odjekuje svemirom. Otvorite oči. Upravo ste bili u pozorištu. Uvek možete da odete ponovo. Pozorište nije mesto, pozorište je misao o boljem svetu.“

Anja Suša, Pozorišna rediteljka i profesorka pozorišne režije na Stokholmskom univerzitetu umetnosti

Svetski dan lutkarstva, 21. mart

Svetski dan lutkarstva se obeležava pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice koja okuplja ljude iz celog sveta koji doprinose razvoju lutkarske umetnosti UNIMA, pod sloganom “Zajedno stvaramo pokret!”

Lutkari širom sveta obeležavaju 21. mart kao svoj dan: izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umetnika iz područja lutkarstva.

Ovogodišnju poruku pripremila je Odre Azul, generalna direktorka UNESCA.

Međunarodna poruka povodom Svetskog dana lutkarstva

„Od 2003. godine na inicijativu UNIME, Međunarodne lutkarske asocijacije, Svetski dan lutkarstva prilika je da se obeleži izuzetno bogata i drevna umetnost.

Veština suptilnih pokreta. Međusobno delovanje gesta i iluzije, senke i svetla. Majstorstvo kostima, forme i skulpture. Umetnost dramatizacije, preciznosti i simbolike. Tehnička virtuoznost i poezija. Lutkarska umetnost je univerzalna. To je savršena umetnost.

Da parafraziramo Pola Klodela, lutke su reči koje deluju. Lutke, kroz ovo stvarno pripovedanje, mogu tumačiti svakodnevicu jednako dobro kao što mogu oživeti bajke i priče iz davnina. Neprocenjiva manifestacija baštine, lutkarska umetnost – bilo da su lutke deo svečanog rituala ili postavljene u savremenoj pozadini – takođe sasvim savremena.

To potvrđuje i Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovečanstva koji do danas sadrži 12 različitih oblika ove umetnosti. Od kambodžanskog Sbek Thom do slovačkog i češkog pozorišta lutaka, svaki oblik predstavlja izuzetnu koncentraciju veštine i tradicije i zajedničko nasleđe koje se mora zaštititi.

Ova je predanost toliko važnija danas kada se ova krhka umetnost suočava s neviđenim izazovima.
Prvo i najvažnije, pandemija bolesti koronavirusa (COVID-19) podsetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka. Međutim, istovremeno je ugrozila i opstanak lutkarstva, otimajući nebrojenim lutkarima
uslove u kojima se mogu baviti trgovinom, uskraćujući im često vrlo nestabilne prihode. Napori UNIME da finansijski podrži kulturne radnike u ovom sektoru neprocenjivi su i moraju biti široko podržani.

Međutim, izvan krize, umetnost lutkarstva suočava se s istim pretnjama kakve su i one s kojima se suočava kulturna raznolikost uopšte. A za ovu posebnu umetnost digitalna tranzicija kulturnog života je od posebne važnosti.

Stoga je u svrhu ocrtavanja vizije budućnosti i razmišljanja o načinima za prevladavanje krize prošlog aprila UNESCO pokrenuo globalni debatni pokret ResiliArt koji okuplja umetnike i profesionalce u kulturi kako bi razmislili o izazovima s kojima se taj sektor suočava. Zahvaljujući podršci UNIME, 2020. godine održano je više od 15 debata sa lutkarskim stručnjacima iz celog sveta.

Sada moramo izvući pouke iz iskustva i pokrenuti se kolektivno kako bismo osigurali dalje postojanje i širenje ovog oblika umetnosti i osigurali da nas i dalje nadahnjuje.

Na Svetski dan lutkarstva, UNESCO odaje počast svima koji ovu drevnu umetnost održavaju na životu sa strašću i, u ovim čudnim vremenima, hrabrošću.“

Odre Azul, generalna direktorka UNESCA

Nedelja izvođačkih umetnosti završava 27. marta, obeležavanjem Svetskog dana pozorišta.

 

Autor: Portal Media Press Srbija