Share
Stručnjaci zabrinuti: Otkriven novi soj korone, nevidljiv na PCR testu

Stručnjaci zabrinuti: Otkriven novi soj korone, nevidljiv na PCR testu

U francuskoj Britaniji pokrenuta je istraga nakon što je genomskim sekvenciranjem otkriveno osam nosilaca nove varijante koronavirusa.

Francuski ministar zdravlja rekao je da se ne čini da je ta nova varijanta zaraznija ili da uzrokuje teži oblik bolesti kovida 19 piše Zimo.

Međutim, na konferenciji za medije francuski zdravstveni funkcioneri izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ta nova varijanta izbegava otkrivanje standardnim PCR testovima. Belgijski virusolog i međufederalni portparol za kovid 19 Steven van Guš objasnio je da je osam pacijenata pokazivalo uobičajene simptome bolesti kovid 19, ali da su PCR testovi uporno pokazivali negativne rezultate na njima.

Pojava nove varijante dolazi u trenutku kada Francuska beleži novi porast zaraženih, a njen predsednik Emanuel Makron upozorava na nove mere zatvaranja u narednih nekoliko dana. Svetska zdravstvena organizacija kategorizovala je novu varijantu kao „varijantu pod istragom“, a ne kao „zabrinjavajuću varijantu“, kao što je to recimo bio slučaj kod britanske, južnoafričke i brazilske varijante.

 

Izvor: Zimo