Share
Rast cena nekretnina u Nišu: Ko su najčešći kupci stanova?

Rast cena nekretnina u Nišu: Ko su najčešći kupci stanova?

Prema pisanju lista “Politika”, vrednost kvadratnog metra stanova porasla je čak za 30 do 35 odsto, a isti trend je uočen i kada je reč o poslovnom prostoru. Nezvanično, do skoka cena nekretnina došlo je i zbog priliva novca sa krajnjeg juga Srbije i sa teritorije Kosova i Metohija.

Foto: Portal Media Press Srbija

U tekstu “Politike”, navodi se da su posle gotovo čitave decenije malih oscilacija, u poslednja dva i po meseca, cene nekretnina u Nišu neočekivano i naglo su porasle. Pred kraj prošle godine stambeni kvadrat u novogradnji koštao je od 1.100 do 1.250 evra, a u zgradama starim 20, 30 godina, cena nije prelazila 900 evra.

Od tada se beleži uzlazni trend, i ovih martovskih dana cene su u odnosu na decembar prošle godine veće čak i za 30 do 35 odsto. Kvadrat u novim stanovima dostigao je vrednost od 1.500 evra, pa čak i više od toga, a starih stanova je 1.000 evra. Cena kvadrata novih kuća je oko 1.100, a bila je oko 800 evra, a stara gradnja još je između 500 i 600 evra.

Pomeranje naviše primetno je i kada je reč o poslovnom prostoru. Doskora lokal od tridesetak kvadrata mogao da kupi za oko 50.000 evra, sada se za istu kvadraturu traži i preko 70.000 evra.

Ko i zbog čega kupuje?

Na Ekonomskom fakultetu Niškog univerziteta tvrde da se građani odlučuju za kupovinu stanove i kuća zbog sigurnosti takvog ulaganja. Sve češće, stanove kupuju i za izdavanje. Kako objašnjavaju, mnogi žitelji juga i jugoistoka Srbije ponovo su među najbrojnijim kupcima stanova u Nišu. Motiv im je da unapred obezbede stambeni prostor za svoju decu koja planiraju studiranje na nekom od niških fakulteta, navodi se u tekstu “Politike”.

U agencijama za promet nekretnina tvrde da imaju pune ruke posla jer se potražnja i kupoprodaja iz dana u dan sve više povećavaju. I u niškim bankama nam je potvrđeno da više od 60 odsto podnosilaca zahteva traži kredite upravo za kupovinu stanova i kuća, a na odobrenje se čeka po mesec i po do dva meseca.

Investitori i graditelji ističu da tržište diktira cene. Kažu da je potražnja posle više godina stagnacije sada mnogo veća. Posebno ističu da se kao nekada kupuju i stanovi u izgradnji. Izlazi se u susret još jednom zahtevu – manje se nego poslednjih decenija grade stanovi velike kvadrature, jer se oni ne traže toliko često. Čak 75 odsto stambenih jedinica koje se grade su od tridesetak do najviše 50 metara kvadratnih.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, u Nišu je do skoka cena nekretnina došlo i zbog priliva novca sa krajnjeg juga Srbije i sa teritorije Kosova i Metohija. O tome ko su kupci i na koji način se obavlja kupoprodaja, malo se zna.

 

Izvor: Politika.rs