Share
Kako pravilno rasporediti namirnice u frižideru

Kako pravilno rasporediti namirnice u frižideru

Koliko puta vam se desilo da otvorite vrata svog frižidera i da baš u tom trenutku nešto ispadne iz vrata i to obično u trenutku kada žurite? Neretko se i prospe na pločice ili čak polomi. A da li ste bili sigurni da ste sve u njemu hermetički zatvorili da sačuvate svežinu, ali ste pri narednom otvaranju osetili neprijatan miris? Sve su to „problemi“ sa kojima se svakodnevno suočavamo kada je ovaj “član” domaćinstva u pitanju.

Iako na prvi pogled ne deluje da organizacija frižidera treba da bude posebna nauka – verujte da mnogima jeste. U suprotnom ćete na kraju potrošiti duplo više vremena u kuhinji da biste pronašli ono što tražite, ponovo kupovati namirnice za koje ste bili ubeđeni da ste ih potrošili i dozvoliti da vam hrana propadne samo zato što vam nije na oku.

Organizacija frižidera nije samo važna da bi se stvari lako pronašle, važna je i zbog bezbednosti hrane koju jedemo! Jer, nisu svi prostori u frižideru iste temperature, pa isto tako ne hlade svaku vrstu namirnica isto. Zbog svih ovih razloga, objasnićemo vam nekoliko jednostavnih pravila kako rasporediti namirnice u frižideru da biste uštedeli i vreme i novac.

Ispraznite frižider

Da, dobro ste pročitali i nije šala. Kod organizacije frižidera, najteži deo može biti početak. Srećom, moraćete da uradite samo nekoliko stvari pre nego što dođete do cilja, a prvi korak je prazan frižider. Nema smisla uredno reorganizovati frižider, ako su se u uglovima skupili ostaci od kečapa ili mrvice starog kačkavalja.

Sada je trenutak da se rešite svih namirnica koje su se našle u frižideru samo zato što ste obećali sebi da ćete ih uvrstiti u redovan jelovnik jer su zdrave, iako ih ne volite. Ili tegle džema koju ste dobili na poklon od komšinice, a niste se ni usudili da je otvorite.

Ovo je i idealna prilika da detaljno očistiti frižider, što domaćicama obično najteže pada. Za čišćenje je najidealnije sredstvo za staklo, a nakon toga sirće. Tek nakon čišćenja možemo krenuti sa planiranjem namirnica i njihovim rasporedom.

Mapa frižidera

Kao što smo spomenuli na početku, različiti delovi frižidera pogodniji su za određene grupe hrane, jer temperatura nije svuda ravnomerna. Stručnjaci za rashladne uređaje to nazivaju još i „mapa frižidera“ što je i glavni korak ka organizaciji.

Vrata su najtopliji deo frižidera. Ovde preporučujemo da držite začine (mlevenu papriku, kečap, senf, različite soseve) i druge manje kvarljive namirnice. Ovaj deo frižidera je obično mesto gde na kraju sve završi, jer nam je tako najlakše, zato je važno da vrata organizujemo na početku.

Gornje police su obično toplije od sredine i dna frižidera, ukoliko je zamrzivač na dnu. Ovde je najbolje držati hranu koja ne treba da bude previše hladna. Recimo, konzerve, nenačeta pakovanja, tegle i sl.

Donja polica je jedan od hladnijih delova frižidera, pa savetujemo da ovde poređate sve što je lako kvarljivo poput sirovog mesa, ostataka ručka i jaja. Takođe je dobra ideja da ovde držite bilo šta što je sklono curenju, jer ako dođe do izlivanja, to ne bi kapalo skroz niz zid frižidera, a tako i na sve druge namirnice koje se nalaze u frižideru.

Fioke na izvlačenje ima svaki frižider, a savet je da u jednu spakujete sveže povrće, a u drugu voće. Ovakva organizacija će vam dosta pojednostaviti spremanje obroka, jer ćete tačno znati gde šta treba da tražite.

Odlično je ako vaš frižider ima bonus dodatke, kao što ga imaju Liebherr frižideri, pa možete lako postaviti policu za flaše ili jaja i tako organizaciju podići na viši nivo. Kod novijih modela postoje i posebne fioke za voće i za meso.

Grupisanje namirnica

Postoji mnoštvo različitih načina na koje možete da organizujete svoj frižider, zato je važno razmisliti i o tome kakve su vam prehrambene navike. Ovde pre svega mislimo na vrste hrane koju jedete i kuvate, količini ostataka nakon obroka i sastojcima koje najviše koristite. Recimo, ako ste petočlana porodica koja koristi meso u svakom obroku, drugačije ćete planirati od bračnog para koji su vegetarijanci.

Zbog toga je pametno da grupišete hranu, ne samo zato što neke grupe hrane zahtevaju određenu temperaturu i vlažnost da bi duže ostale sveže, već i zato što će vam pronalaženje za pripremu obroka biti brže i lakše.

Postoji izreka da je “najskuplja hrana ona koju ne jedete”, pa pripazite da vam svaka namirnica u frižideru upada u oči. To će vas spasiti pokvarene salame ili zaboravljenog praziluka u zadnjem delu frižidera.

Neka vaši najčešće korišćeni sastojci budu lako dostupni – ako morate da izvadite sve iz organizovanog frižidera da biste pronašli ono što svakodnevno koristite, onda takva organizacija zapravo i nema mnogo smisla. Namirnice koje svakodnevno koristite držite na pristupačnim mestima.

Frižider je mesto u kojem čuvamo ono što unosimo u sebe i zato je važno da njegova higijena bude besprekorna, a dobra organizacija će vam samo pomoći da ne robujete vremenu provedenim u kuhinji. Uostalom, pripremanje hrane može biti mnogo zabavnije ako dolazi iz lepog i urednog frižidera i kuhinje.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija