Share
Šta su pneumatski alati i šta sve treba da znate o njima?

Šta su pneumatski alati i šta sve treba da znate o njima?

Oslanjanje ljudske vrste na alate za opstanak i prilagođavanje jedinstveno je u svetu živih bića. Praistorijski dokazi za upotrebu alata kao adaptivne strategije u ljudskoj evoluciji sežu unazad najmanje 3 miliona godina.

Alati su oduvek bili naša desna ruka, od onih najosnovnijih koji su se pravili od kamena i drveta, pa sve do električnih, akumulatorskih i pneumatskih alata kakvih imamo danas.

Ubrzani razvoj tehnologije doprineo je pojavi velikog broja različitih alata, pa kupci neretko postavljaju pitanje koji alat najviše odgovara njihovim potrebama. Zato ćemo u nastavku teksta objasniti šta su to pneumatski alati, zbog čega su idealni za vaše potrebe i koje sve vrste pneumatskih alata postoje.

Šta je alat na pneumatski pogon?

Pneumatski alat, vazdušni alat, alat na vazdušni pogon, ili alat na pneumatski pogon su sve imena za alate koji koriste komprimovani vazduh pod visokim pritiskom.

Danas su pouzdani pneumatski alati za upotrebu prisutni u gotovo svakoj industriji, jer za razliku od ekvivalenata poput električnih alata, pneumatski su sigurniji za rad i održavanje.

Zašto je to tako?

Ne postoji rizik od varnica, kratkog spoja ili strujnog udara, a ujedno imaju bolji odnos snage i težine što omogućava manjem i lakšem pneumatskom alatu da izvrši isti zadatak kao veći i robusniji alat, što značajno olakšava rukovanje.

Uopšteno gledajući, pneumatski alati su povoljniji od alata na električni pogon. Većina pneumatskih alata se snabdeva komprimovanim vazduhom od 4 do 6 bara.

Kako funkcionišu pneumatski alati?

Pneumatični alati se mogu pokretati komprimovanim ugljen-dioksidom (C02) koji se čuva u malim cilindrima, što omogućava prenosivost. Oni pretvaraju komprimovani vazduh u rad pomoću pneumatskog motora.

Sistem komprimovanog vazduha se sastoji od kompresora, regulatora pritiska, cevi, creva za vazduh i pneumatskog alata.

Pneumatski alati se napajaju vazduhom koji se obično isporučuje iz vazdušnog kompresora. Vazduh se šalje kroz regulator pritiska, koji je podešen na potreban pritisak za rad datog alata. Vazduh napušta regulator kroz crevo koje je pričvršeno za alat pomoću spojnice za brzo otpuštanje.

Svaki pneumatski alat može raditi neprestano sve dok se snabdeva potrebnom količinom vazduha pod odgovarajućim pritiskom. Za određene alate, kao što su prskalice za boju, potrebne su velike količine vazduha pod nižim pritiskom, stoga je preporučljivo imati veći kompresor.

Svaki put kada povučete okidač na prskalici, ona ispušta velike količine vazduha u poređenju sa pištoljem za eksere ili udarnim čekićem. Pištolj za ekser koristi kratke nalete vazduha visokog pritiska za zabijanje eksera, a iako ne zahteva veliku količinu vazduha, potreban mu je veći pritisak da bi se isporučila sila neophodna za probijanje materijala.

Međutim, koje sve vrste pneumatskih alata postoje? Navešćemo samo najpopularnije alate koji se mogu videti na svakodnevnom nivou.

Kompresor – izvor vazduha pneumatskih alata

Kompresor je uređaj koji sabija vazduh i skladišti ga u rezervoar, i na taj način pokreće većinu pneumatskih alata. Osnovni pogon kompresora je električni pogon, dok prenosivi kompresor može imati i pogon na benzin.

Preko regulatora pritiska kontroliše se pritisak vazduha koji se dovodi u razvodni sistem. U mnogim državama zakonom je regulisan maksimalan pritisak vazduha u sistemu kako bi se izbegle eventualne nesreće, koje mogu nastati zbog prevelikog pritiska.

Udarni odvijač – neizostavni pneumatski alat svakog auto servisa

Jedan od najpopularnijih alata u auto servisu, udarni pneumatski odvijač, dostupan je u različitim veličinama sa različitim gedorama. Koristi se za odvajanje izduvne grane, jer udarom oslobađa matice i vijke umesto da ih otkida.

Ovaj alat je još pogodan za otpuštanje vijaka točkova na podignutom vozilu, kao i vijaka amortizera i zamajca.

Pneumatska bušilica – multipraktičan alat

Pneumatske bušilice rade po istom principu kao i električne bušilice, ali su manje i lakše. Kompaktnost ih čini pogodnijima za rad u auto servisu. Ipak, u odnosu na električne bušilice ovaj alat ima niz prednosti, a jedna od njih je multipraktičnost – sa odgovarajućim nastavkom može da se izbuši rupa, brusi, polira i čisti.

Kao što smo već napomenuli u tekstu iznad, pneumatski alati ne stvaraju rizik od pojave varnica, što je veoma važno kada radite u blizini zapaljive tečnosti ili rezervoara sa benzinom.

Mere bezbednosti prilikom korišćenja komprimovanog vazduha

Kao kod svakog alata, i alat koji koristi komprimovani vazduh za svoj pogon zahteva određene mere bezbednosti, kako bi rukovanje bilo potupno sigurno.

Prilikom rukovanja sa pneumatskim alatom koristite odgovarajuću zaštitnu opremu, i koristite ga isključivo za ono za šta je namenjen.

Ozbiljne povrede mogu nastati usled neadekvatnog rukovanja pneumatskim alatima, stoga uvek budite oprezni. Posebno kada se nalazite u skučenom prostoru, jer pritisak vazduha može da vrati nazad prljavštinu ili tečnost velikom snagom.

Pneumatika se koristi gotovo svuda, a nesumnjivo je da su pneumatski alati doneli određenu revoluciju, i da su u velikoj meri olakašali rad mnogih industrijskih grana, ali i kućnih poslova.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija