Share
Uvećanje poreza na imovinu u Srbiji: 15 dana za uplatu i razliku u suprotnom ogromne kazne

Uvećanje poreza na imovinu u Srbiji: 15 dana za uplatu i razliku u suprotnom ogromne kazne

Ovih dana vlasnicima stanova, kuća, garaža i drugih nepokretnosti u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, stižu rešenja o porezu na imovinu za 2021. godinu. Očekuje se da će do 10 aprila rešenja biti uručena svim poreskim obveznicima u Srbiji. Za sve koji se ogluše o pravila, kazne i do 150 hiljada dinara.

Prema saznajima “Blic Biznisa”, očekuje se da se do 10. aprila rešenja budu uručena svim poreskim obveznicima u Srbiji. Za razliku od prethodnih godina, kada su rešenja o poreskim obavezama stizala u maju ili junu, lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti ovaj namet, sada su znatno ažurnije.

Prvi su rešenja dobili oni koji koriste uslugu eUprave a sada ih dobijaju i oni koji nemaju otvoren ovaj nalog i kojima se preko pošte dostavljaju nove obaveze. Pošto je tržište nekretnina na pandemiju koronavirusom ostalo imuno na ovaj virus, odnosno interesovanje za njihovu kupovinu u Srbiji nje opalo, cene kvadrata su prošle godine porasle zbog čega je u većini lokalnih samouprava došlo do povećanja poreza na imovinu.

Konkretno, novim rešenjima većini poreskih obveznika doći će uvećani nameti u poređenju sa prethodnom godinom. Zato je važno da se uporede iznosi koje su vlasnici nekretnina uplatili 17. februara, do kada je bio poslednji rok za izmirivanje obevaza iz prvog kvartala ove godine.

Ukoliko je veći, što je u najvećem broju slučajeva, onda u roku od 15 dana moraju da uplate razliku jer u suprotnom, platiće zateznu kamatu za svaki dan kašnjenja, koja trenutno iznosi 9 posto na godišnjem nivou.

Za one nemarnije, koji nisu izmirili prvu ratu poreza jer su čekali rešenja, po zakon postoji mogućnost da pored kamata plate i kaznu koja iznosi 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu dok oni koje nisu platili svoje obaveze i iz prethodnih kvartala, mogu da budu novčano sankcionisani i do 150.000 dinara, navodi “Blic Biznis”.

Ipak, za razliku od Beograda, Novog Sada i Kragujevca, gde je došlo do uvećanja cena nekretnina, većina Nišlija će prema pisanju ovog lista moći da bude mirna.

Naime, neki mogu da budu mirni jer su cene kvadrata stanova u većini od 11 zona pale ili pak neznatno uvećane. To ne važi za vlasnike garaža, posebno onih koji ih poseduju u prvoj i drugoj a posebno trećoj zoni, koji će morati da plate porez čije uvećanje može da ide i do 50 posto.

 

Izvor: Naissus.info