Share
Zajednica profesionalnih pozorišta traži izuzeće iz Zakona o budžetskom sistemu

Zajednica profesionalnih pozorišta traži izuzeće iz Zakona o budžetskom sistemu

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije zamolila je vladu Srbije da se odredba Zakona o budžetskom sistemu, po kojoj ukupan broj zaposlenih na odredjeno vreme kod korisnika javnih sredstava ne može biti veći od deset odsto ukupnog broja zaposlenih za stalno, ne primenjuje na ove ustanove kulture.

Narodno pozorište Niš; foto: Portal Media Press Srbija

U pismu koje je organizacija 16 institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine uputila premijerki, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, navodi se da bi to olakšalo njihovo funkcionisanje, sa “minimumom birokratskih ograničenja”.

Ta asocijacija je prethodno od Ministarstva finansija dobila tumačenje da su tim ograničenjem obuhvaćeni i ugovori o delu, a da pretpostavljaju da su sa njima izjednačeni i ugovori o autorskom honoraru.

“Ugovori o autorskom honoraru, naime, u obavljanju naše delatnosti, jesu brojni i neophodni, imajući u vidu stalnu potrebu pozorišta za angažovanjem spoljnih saradnika na pripremanju premijernih predstava (projekata) a koji se angažuju po osnovu ugovora o autorskom honoraru, kao što su reditelj, scenograf, kostimograf, kompozitor, koreogreaf, autor teksta, dramaturg, gostujući glumac i slično i to isključivo za konkretan projekat”, navodi se u dopisu.

Zajednica dodaje da je prethodno važeći Zakon o načinu odredjivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru prepoznavao tu vrstu angažovanja u oblasti kulture, tako što se ograničenja nisu odnosila na radno angažovanje lica na projektima i programima u oblasti kulture.

“Shodno navedenom, verujemo da je navedeni problem zapravo, već uveliko prepoznat, od strane sva tri nadležna ministarstva, pa se iskreno nadamo da će se isti i prevazići, odnosno da će se naći način da pozorišta budu izuzeta iz predmetne zakonske regulative”, dodaje se u pismu.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 pozorišta čiju su osnivači lokalne samouprave južno od Beograda, Save i Dunava.

1. Narodno pozorište Niš
2. Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici
3. Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac
4. Narodno pozorište Užice
5. Narodno pozorište Leskovac
6. Narodno pozorište Pirot
7. Regionalno pozorište, Novi Pazar
8. Pozorište Timočke krajine, Zaječar
9. Pozorište „Bora Stanković“, Vranje
10. Kruševačko pozorište
11. Šabačko pozorište
12. Kraljevačko pozorište
13. Prvo prigradsko pozorište, Lazarevac
14. Gradsko pozorište Čačak
15. Pozorište za decu Kragujevac
16. Lutkarsko pozorište Niš

Obraćamo Vam se sa molbom da sagledate sve probleme koji su nastali u obavljanju naše specifične delatnosti, a kao posledica odredbe čl.27k st. 4.i 5., koja predviđa da ukupan broj zaposlenih na određeno vreme angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i posredstvom agencije za privremeno zapošljavanje i lica po drugim osnovima, kod korisnika javnih sredstava, ne može biti veći od 10% ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim izuzetno, uz saglasnost Vlade, na predlog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

Naime, na našu molbu, dobili smo tumačenje od Ministarstva finansija da su svakako ovom odredbom i ovim ograničenjem obuhvaćeni i ugovori o delu. Pretpostavljamo, da su sa ugovorima o delu, u ovom tumačenju, izjednačeni i ugovori o autorsakom honoraru, mada to nije izričito i jasno navedeno.

Ugovori o autorskom honoraru, naime, u obavljanju naše delatnosti, jesu brojni i neophodni, imajući u vidu stalnu potrebu pozorišta za angažovanjem spoljnih saradnika na pripremanju premijernih predstava (projekata) a koji se angažuju po osnovu ugovora o autorskom honoraru, kao što su reditelj, scenograf, kostimograf, kompozitor, koreogreaf, autor teksta dramaturg, gostujući glumac i slično i to isključivo za konkretan projekat.

Još jednom, molimo predsednicu Vlade Republike Srbije i nadležna ministarstva da sagledaju potrebu pozorišta, kao ustanove sa specifičnom delatnošću, te da se pronađe način na koji bi se pozorišta izuzela iz navedenog tumačenja Zakona, odnosno ograničenja koje isti propisuje, a sve u cilju lakšeg funkcionisanja i postizanja rezultata značajnih za kulturu naše države i društva sa minimumom birokratskih ograničenja.

Posebno, molimo Ministarstvo kulture, da imajući u vidu sve aktivnosti pozorišta i značaj redovnog funkcionisanja istog za kulturu, pruži podršku našoj inicijativi, te zastupa interese pozorišta, u prevazilaženju problema koji su nastali od kada je odredbom 27k Zakona o budžetskom sistemu, promenjena zakonska regulativa o dodatnom angažovanju lica .
Napominjemo još jednom, da je prethodno važeći Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, prepoznavao ovakvu vrstu angažovanja u oblasti kulture tako što je u članu 10.st.3., tač.7. predviđao da se ograničenje angažovanja na određeno vreme zbog povećanog obima posla, angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremnim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovima, ne odnosi se na radno angažovanje lica na projektima i programima u oblasti kulture.

Shodno navedenom, verujemo da je navedeni problem zapravo, već uveliko prepoznat , od strane sva tri nadležna ministarstva, pa se iskreno nadamo da će se isti i prevazići, odnosno da će se naći način da pozorišta budu izuzeta iz predmetne zakonske regulative.

Sa ubeđenjem da delimo iste stavove i da ćete dati svoj maksimum u rešavanju ovako prepoznatog problema, unapred Vam se zahvaljujemo i podržavamo.

Za Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije
Predsednik / Upravnik Narodnog pozorišta Niš
mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog

 

Izvori: Beta.rs, Narodno pozorište Niš