Share
Nišville obeležava značajan jubilej: 10 godina Svetskog Dana Džeza

Nišville obeležava značajan jubilej: 10 godina Svetskog Dana Džeza

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u petak, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Foto: Zoran Ćirić

Za ovogodišnji deseti jubilarni International Jazz Day biće održan matine program sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti dva jazz satava: „ROJAZE Nišville Jazz Band“ – osmoro mladih muzičara, učesnika međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije. Drugi sastav je „Takeshi & Friends“, koji predvodi japanski gitarista Takeshi Suda, uz pratnju niških eminentnih jazz muzičara.

Organizatori ovog programa pozivaju posetioce da poštuje mere zašite (obevezne maske i fizička distanca) od virusa Covid-19.

Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ove koncerte uživo putem direktnog prenosa na internetu preko svojih kompjutera, tableta i smart telefona, na linku Nišville televizije online.

U slučaju lošeg vremena, program će se održati u holu sa postavkom instrumenata u samom Nišville Jazz Muzeju.

U sklopu ovog programa, biće prezentovana i knjiga “Teme o džezu” niškog džez publiciste Aleksandra Radovanovića (izdanje Niškog kulturnog centra) koja će zvaničnu promociju imati tokom predstojećeg Nišville jazz festival (12-15. avgust).

Takođe, na programu Nišville radija u istom terminu u petak, 30. aprila od 13 časova biće upriličen poseban program koji su za muzičke sladokusce pripremili rezidenti Nišville Midnight Jazzdance bine, “NiSu Brothers” – Milan Saitović Jazzysad (DJ Master Flow) i Dejan Šobot – DJ Loptica. Oni će za slušaoce Nišville radija birati i puštati kvalitetnu plesnu džež muziku iz celog sveta koju ćete moći online slušati na linku Nišville radija online.

NiSu Brothers; foto: Mateja Jeremić Zuks

Poslednji dan aprila proglašen je pre deset godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza.

 

Autor: Portal Media Press Srbija