Share
Pet najbitnijih kriterijuma za odabir novog stana

Pet najbitnijih kriterijuma za odabir novog stana

Odabir novog doma nije lak zadatak, a bazira se na traženju lokacije koja će ispuniti kriterijume vas i vaše porodice. Kriterijumi zavise od potreba i mogućnosti, broja članova porodice i vaših želja, tako da je potrebna dobra analiza ponude pre konačne odluke.

Kako bi pokušali da ispune mnogobrojne želje kupaca, investitori se sve češće odlučuju za  izgradnju modernih stambenih kompleksa nalik kondimulijumima. Oni predstavljaju svojevrsne male gradove zbog svojih karakteristika, a važe i za najmoderniji odabir mesta  za život. Stanovi u izgradnji na Voždovcu većinski su upravo takvi i zbog toga ova beogradska opština predstavlja sve popularniji odabir mesta za život.

U nastavku teksta izdvojeno je pet važnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja konačne odluke za odabir stana.

Lokacija kao jedan od ključnih faktora

Prilikom odabira novog doma, većina će se složiti da je lokacija jedan od važnijih elemenata. Međutim, koji su to kriterijumi koji određuju dobru lokaciju, ne može se tačno odrediti, obzirom na različitost ljudskih potreba i želja.

Međutim, postoje i elementi oko kojih se većina slaže, poput blizine škole, doma zdravlja, parkova za šetnju, dobro snabdevene prodavnice. Idealno rešenje je da sve što je navedeno bude u jednom stambenom kompleksu, na čemu se dosta radi poslednjih godina.

Pored toga, kod izbora novog mesta za život, potrebno je imati u vidu da je i blizina centru grada takođe bitna, kako zbog dnevnih obaveza, tako i zbog noćnih izlazaka. Ukoliko u uži izbor uđu pojedina mesta koja su ipak nešto dalje od centra grada, prednost treba dati lokaciji sa najbolje snabdevenim prevozom i okolnim putevima.

Bitno je istaći da moderna gradnja ima tendenciju da svoje objekte planski postavlja, tako da budu dobro povezani sa ostatkom grada.

Moramo imati u vidu da potencijalno dobra lokacija sa sobom nosi i visoku cenu kvadrata, pa je potrebno naći dobar balans između tih faktora, kako bi uštedeli novac.

Bezbedan i miran deo grada idealan je za porodice

Ukoliko imate malu decu, kod izbora novog doma je pored dobrih škola i mesta za igru, bitna i bezbednost samog naselja. Moderne stambene komplekse karakteriše sigurnost, a čest je slučaj da su obezbeđeni kamerama i čuvarima, što uliva dodatno poverenje stanarima.

Ukoliko zgrada ne poseduje pomenute mere sigurnosti, potrebno je voditi računa o stepenu nasilja i kriminala u tom delu grada, da ima dovoljno policije i da je bezbedno za vas i vašu decu.

Funkcionalan i adekvatan raspored koji odgovara vašim potrebama

Prilikom odabira novog doma, raspored prostorija je bitna stavka kako bi prostor bio iskorišćen na pravi način. Pre svega, potrebno je težiti tome da novi prostor bude funkcionalan, u skladu sa brojem članova vaše porodice ali i kompatibilan životnim navikama koje gajite.

Idealno rešenje je spavaća soba za svakog člana i zajednički prostor u vidu dnenve sobe, gde možete provoditi kvalitetno slobodno vreme. Takođe, terasa sa lepim pogledom je deo stana gde možete popiti svoju prvu jutarnju kafu.

Mnogi se odlučuju za stanove u novim stambenim kompleksima koji pružaju funkcionalan raspored uz adekvatno iskorišćenu kvadraturu.

Starogradnja ili novogradnja?

Upravo je ovo jedno od učestalijih pitanja kada se radi o odabiru novog stana. Ne postoji pravi odgovor na pitanje šta je bolje, ali je svakako bitno uzeti u obzir prednosti obe opcije.

Prednosti starogradnje su u tome što je cena niža u odnosu na novogradnju, koju pored ovoga karakteriše i zahtevnija procedura vezana za papirologiju.

Starogradnja se bazira na prirodnim i izvornim materijalima, te mnogi i dalje imaju više poverenja u starije zgrade, dok se novogradnja zbog toga čini nekvalitetnijom, međutim da li je to zaista tako?

U pojedinim slučajevima jeste, zato što pojedini investitori ne poštuju standarde gradnje, tako da je to glavni razlog nepoverenja prema novogradnji. Međutim, ukoliko se ispoštuju svi standardi, ona je kvalitetnija zbog novih materijala koji se koriste. Treba imati u vidu da novim stanovima ne treba renoviranje, a termo, hidro i zvučna izolacija su u većini slučajeva dobro urađene.

Nove zgrade su energetski efikasnije, jer ne zahtevaju puno vremena za održavanje. Pored toga, funkcionalnost im je jača strana, jer je prostor bolje iskorišćen. Upravo je to slučaj kod novih stambenih kompleksa, pa se sve veći broj porodica odlučuje za ovaj tip naselja.

Prilikom finalnog odabira nove lokacije, svakako se savetuje pomoć stručnjaka iz ove oblasti.

Parking je postao jedan od većih problema modernog načina života

Jedan od većih urbanističkih problema u velikim gradovima je broj parking mesta. Tako i ljudi koji biraju novo mesto za život, često ovaj element uzimaju kao jako bitan. Parking mesta su postala jako skupa, što dodatno otežava celu situaciju.

Čest je slučaj da se kupci pored stana, odluče za kupovinu i parking mesta. Rešenje donose moderni stambeni kompleksi, koji pored odličnih stanova, obezbeđuju i vlastito parking mesto.

Obzirom da je automobil u današnje vreme postao potreba mnogih, pomenuto rešenje nudi adekvatan model po kome bi trebalo postupati u budućnosti.

Kao što je već pomenuto, kupovina novog stana je veliki korak i zahteva pažljivu analizu ponude. Veliki je broj faktora koji se moraju uzeti u obzir, dok smo u tekstu izdvojili neke od bitnijih. Takođe, svako prema svojim potrebama vrednuje različite pogodnosti i mane, pa prema tome pravi selekciju.

Nadamo se da je ovaj tekst uspeo da vam pomogne prilikom definisanja nekih bitnih kriterijuma vezanih za pomenuti proces. Srećno prilikom odabira nekretnine.

 

Foto: Shutterstock

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija