Share
Da li ste znali? Tržište izmenjene realnosti (AR) do 2025. godine vredeće čak 300 milijardi dolara!

Da li ste znali? Tržište izmenjene realnosti (AR) do 2025. godine vredeće čak 300 milijardi dolara!

Huawei objavio AR Belu knjigu i ukazao na prednosti stvaranja 5G i AR ekosistema

Predstavnici kompanije na događaju su demonstrirali kako Huawei „proizvodi“ AR. Naime, Huawei Air Photo koristi jedinstvene algoritme za pretvaranje 2D fotografije u digitalni 3D model, znatno pojednostavljujući AR 3D modeliranje likova.Predstavljen je i Huawei AR Engine – platforma za razvojkoja je orjentisana na mobilne uređaje. Uz Huawei AR Engine, programeri treba da napišu samo 10 redova kodova da bi stvorili AR efekte, što značajno povećava efikasnost razvoja ovih aplikacija.

Direktor Biroa za upravljanje komunikacijama u Šenženu, He Čengjian, istakao je da je Šenžen prvi grad na svetu sa punom pokrivenošću 5G SA.

“ICT usluge koje predstavlja AR mogu se potencijalno usvojiti u širokom spektru industrija, uključujući industrijsku proizvodnju, elektronsku trgovinu, nekretnine, uređenje doma, kulturu, sport, turizam, zdravstvo i obrazovanje. AR aplikacije postale su ključni pokretač digitalne transformacije i duboko će promeniti proizvodne metode i način na koji živimo”, istakao je Čengijan.

Cai je podsetio da je važno da čitava industrija sarađuje na stvaranju 5G + AR ekosistema.

„Ako želite da idete brzo, idite sami; ako želite daleko, idite zajedno. Razvoj AR zahteva da čitava industrija sarađuje i stvori prosperitetni 5G + AR lanac vrednosti. AR i 5G se kombinuju u pravo vreme. 5G uključuje AR, a AR uključuje 5G”, zaključio je Cai.

AUGMENTED REALITY (AR) ili IZMENJENA REALNOST predstavlja dodavanje digitalnih elemenata putem nekog softvera u živi svet, što se uglavnom odvija pomoću kamere.

Usled pandemije COVID-19, kupci širom sveta nisu u mogućnosti da lično posete Huawei, pa tako kompanija koristi AR za demonstraciju svojih vodećih proizvoda i rešenja na mreži, čineći komunikaciju daleko efikasnijom. Huawei takođe koristi AR za postizanje brze isporuke 5G baznih stanica, što znatno povećava efikasnost isporuke. AR Bela knjiga – Uvid i praksa primene, predstavlja uvid u AR industriju u pogledu uređaja, aplikacija i umrežavanja.

 

Autor fotografija: Arhiva HUAWEI

Autor: Portal Media Press Srbija