Share
Dan niškog Pozorišta lutaka

Dan niškog Pozorišta lutaka

U niškom Pozorištu lutaka je danas održana svečanost povodom Dana pozorišta i 63 godine profesionalnog stvaralaštva.

Prvi deo svečanosti bio je posvećen kolegama koju su nedavno otišli u penziju: Gordani Stamenković, Dušanki Đorđević i Miladinu Milanoviću. Potom su uručene tradicionalne godišnje nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i opšteg sektora: dizajneru pozorišnih i filmskih lutaka Dragani Đurić i sekretaru Danici Miladinović.

O nagradi za umetničko dostignuće odlučivala je komisija u sastavu: Jasminka Hodžić, glumica, Miljana Nikolić, novinar i Borivoje Mladenović, profesor i kompozitor.

Nagrada za najbolje glumačko dostignuće u tekućoj sezoni ravnopravno je dodeljana glumcima Tomi Bibiću i Dejanu Gociću za uloge Sema i Džima u komadu „Kornjača i zec“ u režiji Davida Alića.

Odluku i obrazloženje Komisije portal Media Press Srbija vam prenosi u celosti:

„Dejan Gocić i Toma Bibić su minimalnim glumačkim sredstvima uz zanatsku besprekornost na jedinstven, dopadljiv i umetnički način dočarali likove Sem Mek Trtla i Sir Lord Džim Rebita čije porodice već hiljadu godina vode besmislenu raspravu ko je brži, kornjača ili zec.

Interesantno je i to da je reditelj predstavu namenio deci starijoj od sedam godina, a da dosadašnju publiku uglavnom čine deca mlađeg uzrasta, koja sa velikim žarom prate dešavanja na sceni koristeći svaku priliku da se u njih i uključe. Dejan Gocić i Toma Bibić su svojom harizmom i vrcavom glumačkom igrom uspeli da približe malo složeniji tekst mlađem uzrastu i deci prenesu poruku da je prijateljstvo važnije od bilo kakvih nadmetanja. Poruku koju bi i mi odrasli trebalo češće da imamo u vidu.

Iako ni u kom slučaju nije bio odlučujući faktor za dodelu nagrade, ipak treba istaći spremnost, čak i hrabrost ovog glumačkog dvojca da u jeku najveće pandemije priprema predstavu i izvede jedinu premijeru u izuzetno teškoj Kovid godini.

Takođe čestitamo i glumačkom ansamblu predstave “Princeza na zrnu graška” u režiji Davora Dragojevića, jer se glumačko majstorstvo u kreiranju uloga ispoljilo i kod aktera ove predstave od kojih su neki bili i kandidati za nagradu. U svakom slučaju, verujemo u lep, dug i uspešan pozorišni život obe predstave.

Celom kolektivu Pozorišta lutaka čestitamo 63. rođendan, pre svega sa željom za dobro zdravlje svih zaposlenih, a potom i željom da epidemiološka situacija u predstojećoj sezoni omogući više premijernih predstava, a time i niz divnih glumačko-animatorskih kreacija na radost najmlađe publike.“

 

 

Foto: Pozorište lutaka Niš

Autor: Portal Media Press Srbija