Share
Ublažena kazna Nišliji koji je pucao iz kalašnjikova: Za pokušaj ubistva i ranjavanje 18 godina

Ublažena kazna Nišliji koji je pucao iz kalašnjikova: Za pokušaj ubistva i ranjavanje 18 godina

Pavlović je osuđen za pokušaj ubistva tri policijska službenika i ranjavanje radnika obezbeđenja kafića “Manila”

Foto: Portal Media Press Srbija

Nišlija Ivan Pavlović (35) koji je 17. juna 2018. godine na Trgu kralja Milana u centru Niša pucajući iz “kalašnjikova” ranio trojicu policajaca i radnika obezbeđenja kafića “Manila”, osuđen je juče na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora.

Za teško ubistvo u pokušaju izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od deset i po godina, za tešku telesnu povredu četiri i po godine, a za nedozvoljeno držanje oružja četiri godine i dva meseca, što je sud primenom zakonskih odredbi objedinio u zatvor od 18 godina. Viši sud u Nišu je na taj način preinačio prvostepenu presudu izrečenu decembra 2019. godine kojom je Pavloviću za krivično delo teško ubistvo određena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, za nedozvoljeno držanje oružja šest godina pa je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Na tu presudu žalio se njegov branilac advokat Saša Knežević, pa je Apelacioni sud prvostepenu presudu ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje. Razlog za ublažavanje kazne bio je što je Više javno tužilaštvo preinačilo optužnicu kojom je Pavlovića teretilo za pokušaj teškog ubistva policijskih službenika Miloša Miloševica, Jovana Savića i Ivana Đorđevića kao i radnika obezbeđenja “Manile” Aleksandra Đorića, ali je tokom ponovljenog postupka optužnicu preinačilo, pa su radnje u odnosu na Đorića prekvalifikovane u tešku telesnu povredu.

Povod za obračun automatskim oružjem bio je što su Pavlović i njegovi prijatelji Martin Zonjić i Aleksa Živić izbačeni iz kafića “Manila” zbog nasilničkog ispada.

Pavlović, Zonjić i Živić su sedeli kao gosti u kafiću i revoltirani što više nema piva koje su želeli počeli su da šutiraju staklo frižidera i polomili ga. Reagovalo je obezbeđenje, pa su oni napustili lokal i vratili se posle dvadeset minuta – Pavlović sa automatskom puškom “CZ M70” i dva okvira sa 60 metaka, a Zonjić i Živić sa noževima. Živić je zadao šest uboda nožem radniku obezbeđenja Aleksandru Đoriću, nanevši mu laku telesnu povredu. Po navodima optužnice, Pavlović je bez ikakvog povoda ispalio više rafalnih hitaca iz automatske puške u njegovom pravcu nanevši mu četiri prostrelne rane po nogama, koje su okarakterisane kao teška telesna povreda. Pristigla je policijska patrola u kojoj su bili policajac Miloš Milošević, Jovan Savić i Ivan Đorđević koji su mu se obratili rečima: “Stoj, policija, baci oružje!” Pavlović je odbio da se razoruža i ispalio je više metaka iz automatske puške u pravcu Miloševića koji je držao cev puške, i naneo mu povrede opasne po život, dok su njegove kolege lakše povređene. Tokom policijske intervencije, Pavlović je ranjen u noge nakon čega je savladan.

Obrazlažući presudu, sudija Tamara Savić je objasnila daje Pavlović umišljajno pokušao da liši života Miloša Miloševića i doveo u opasnost živote njegovih kolega Savića i Đorđevića koji su obavljali službenu dužnost, te da je teško povredio Aleksandra Đorića.

U odnosu na policijske službenike izvršio je teško ubistvo u pokušaju jer je pucao na službena lica u obavljanju službene dužnosti, što zakon prepoznaje kao najteže krivično delo. Sporno je bilo da li je bilo Miloševićevog doprinosa ranjavanju, s obzirom na to da je skočio na Pavlovića i uhvatio oružje za cev. Urađeno je balističko veštačenje kojim je ustanovljeno da bi do prenošenja sile prenosa došlo da je oružje povlačeno, a Milošević se izjasnio da ga je potiskivao pa samim tim na taj način nije moglo doći do opaljenja zbog njegovog delovanja – objasnila je sudija Savić.

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sudija je rekla da je od otežavajućih okolnosti uzeto u obzir da je Pavlović već dva puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog nošenja automatskog oružja, te da je u vreme kada je izvršio delo za koje se tereti, bio na uslovnom otpustu na koji je pušten mesec dana ranije.

Od olakšavajućih okolnosti uzeli smo u obzir korektno držanje pred sudom, izvinio se oštećenima, bio je odgovoran i ozbiljan. Na njemu je da tokom izdržavanja kazne razmisli o svemu i vidi šta će dalje. Posebno bih naglasila da je sve vreme imao podršku porodice, te da ga je majka stalno posećivala – kazala je sudija Savić.

Na ovu presudu i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbu u roku od 15 dana jer se radi o prvostepenoj presudi. Pavloviću je produžen pritvor u kom se nalazi od hapšenja, a izrečena mu je mera bezbednosti oduzimanja oružja i municije. Njegovi prijatelji osuđeni su u odvojenim postupcima na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela. Zonjić je kažnjen je sa dve godine zatvora i plaćanjem 150.000 dinara, dok je Živić dobio dve godine i deset meseci i novčanu kaznu od 120.000 dinara.

Izvor: Telegraf.rs